2011. január 28., péntek

Felnőttképzési szolgáltatások


Mindjárt fordítok magyarra, egy pillanat. Szóval, amikor üveges tekintettel találkozom a "felnőttképzési szolgáltatások" kifejezés hallatán, akkor azt a példát szoktam hozni, hogy a felnőttképzési szolgáltatások a képzéseknél nem más, mint ami pl. az autóknál az extra.
Tehát vannak a képzések, azaz az alap szolgáltatás/termék. Mint pl. az autóban a kormány, a pedálok, az az alap, anélkül nehezen megy a dolog. :) Aztán pedig jönnek az extrák, autónál pl. a kanyarba forduló xenon lámpák, képzéseknél meg a felnőttképzési szolgáltatások.

A különbség az, hogy autónál az extrák pénzbe kerülnek. A tanfolyamoknál viszont a felnőttképzési szolgáltatások ingyenesek. Általában.

Mik is ezek a felnőttképzési szolgáltatások? Az egyik, a kötelező: előzetes tudásfelmérés. Sokan felszisszennek erre, miért kötelező. Nos, egy pl. 600 órás, többmodulos képzésnél van értelme, hogy felmérem a jelentkező tudását és kezdje ott a tanfolyamot, ahol neki a legjobb.
Vannak viszont olyan tanfolyamok, pl. kötelező hatósági tanfolyamok, mondjuk 20 órában, 1 modulban, ahol az előzetes tudásfelmérés igen nehezen értelmezhető.

Ettől függetlenül ez kötelező. Amit rád hagy a jogszabály az az, hogy írásban, szóban, hogyan csinálod, illetve hogyan értékeled, hogyan számítod be az eredményét a tanfolyamba. Na meg, hogy mennyiért adod. :)

Ha intézményakkreditációt szeretnél, akkor pedig az előzetes tudásfelmérés mellett szükséged van még egy felnőttképzési szolgáltatásra. Pl. a képzési tanácsadás azon szolgáltatások egyike, amely a képzések nagy részénél alkalmazható. A képzési tanácsadás pl. az, hogy a jelentkezőnek, teszem azt az előzetes tudásfelmérés után javaslatot, tanácsot adsz, melyik tanfolyam felel meg neki a legjobban, a tanfolyam után a megszerzett ismereteket az életében/munkájában hogyan tudja használni.