2011. január 21., péntek

A kezdetek kezdete


7 éves voltam, ha jól emlékszem, és kezembe adták az első kis hegedűt. Nagyon szerettem hegedűórákra járni, az első két évben remek tanárnőm volt, fiatal, szigorú, de sok szigorú tanárral ellentétben: következetes és empatikus, tehát a szigorúság nem öncélú szadizmus volt, hanem előremutató tanári viselkedés. Ritka kincs.

Ugyan a gyakorlás nem tartozott a kedvenc elfoglaltságaim közé, a hegedülést viszont nagyon élveztem. Az elsős vizsgámon, máig is emlékszem, úgy jött ki mosolyogva a tanárnőm: "Kristálytiszta volt!" Ha hallottál már kisgyerekeket bármilyen hangszeren, főleg hegedűn játszani, akkor tudod, ez a legnagyobb dicséret. Máig is emlékszem, mennyire bonyolultnak tűnt elsőre a hegedülés, a szolfézs, a kottaolvasás. Először nem láttam át, mi mivel kapcsolódik össze, minek mi a jelentősége. Aztán lassan-lassan kitisztult a kép. Minden tanulásnak a kezdetén az ember a sötétben tapogatózik.

Ugyanez a helyzet a felnőttképzéssel kapcsolatban. Sokan vannak abban a cipőben, hogy most akarják elkezdeni a felnőttképzést, utána az akkreditációs folyamatot, de nem értik a jogszabályokat, nem értik, pontosan milyen adminisztrációt várnak el tőlük.

Ha most ilyen helyzetben vagy, most akarsz elindulni a felnőttképzési rengetegbe, íme, egy kis hamuba sült pogácsa, segítség az elinduláshoz:

1. Először érdemes átgondolnod, mit szeretnél oktatni, milyen képzéseket, hány órában, ehhez milyen tárgyi feltételeket (termet, bérelt termet stb) tudsz odarakni, kik fognak oktatni, ők milyen tapasztalattal rendelkeznek, mennyire tudnak Neked segíteni pl. a képzési programok megszülésében.

2. Ha ez megvan, akkor írd meg, vagy írjátok meg a képzési programo(ka)t, a felnőttképzési törvény (itt oldalt letöltheted) 16. § előírásai alapján.

3. Ha ezzel is megvagy, akkor bejelented a képzést/képzéseket a területileg illetékes (székhely alapján, tehát a cég/intézmény székhelye alapján) Munkaügyi Központba.
A képzések mellett érdemes két felnőttképzési szolgáltatást is bejelenteni, mert ha később akkreditáltatni akarsz, akkor nem kell kiegészítést kérni. Az előzetes tudásfelmérés kötelező, mellette, második felnőttképzési szolgáltatásnak a képzési tanácsadás-t javasolnám, az nagyon sok képzésre értelmezhető.

4. A bejelentést egy űrlapon teheted meg.
Letöltheted az űrlapot a központok honlapján, Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ pl. itt teszi nyilvánosságra a bejelentőlapot: http://kmrmk.afsz.hu/engine.aspx?page=kmrmk_nyomtatvany
Rögtön az első link.
A bejelentés díja: 9610 Ft (hogy ez hogyan jött ki?), amit az űrlapon található bankszámlaszámra átutalsz és az átutalás igazolását hozzácsatolod az űrlaphoz.

5. Amikor bejelentetted, hogy el akarod kezdeni a képzést, utána kb. 1 héttel jelenik meg a céged/intézményed a nyilvántartásban, itt tudod ellenőrizni:
Találsz egy ún. finy számot, illetve erről postán egy igazolást is kapsz a központtól, ez a szám lesz a felnőttképzési nyilvántartási számod, amit MINDEN dokumentáción, hirdetésen, táblán, fecnin szerepeltetned kell innentől kezdve.

6. És már hirdetheted is a képzéseket. :) Amelyek (ha csak nem OKJ-s képzések, vagy nem alanyi mentes a cég) ÁFA-sak lesznek, mert nem akkreditáltak, de attól Te még nyugodtan oktathatsz.

Ennyi a kezdés. Meg még egy csomó más, apróság is, de kezdetnek ez bőven elég. :)