2011. január 24., hétfő

A jelentések ideje 2010-es képzéseknél: jövő hét hétfőig (2011. jan.31.)


Bizony, bizony, az állam tudni akarja, mit csinálsz. Többek között statisztikákra vágyódik, a kis kíváncsi. Az OSAP statisztikáról beszélek. Sokan most gondterhelten ráncolják homlokukat, még többen felnyögnek (már megint, jaj ne!) és szintén sokan érdeklődve (ők még nem tudják, mi jön) szemlélődnek, elméjükben egy kérdés körvonalazódik: mi az az OSAP és mit kell jelenteni?

Lényeg a lényeg, hogy ragadjon a bélyeg, MINDEN képzés után (tehát mindegy, hogy akkreditált, vagy nem), amit fővállalkozóként végzel, be kell jelentened a képzés statisztikáját, adatait az OSAP nyilvántartásba. Igen, tudom, sokan most felnyögnek, hogy "mijajóistennekmármegintegypluszadminisztráció!". Megértem. Biztosítok mindenkit teljes együttérzésemről. Ettől függetlenül a tény tény marad, képzések után le kell jelenteni az OSAP-ot. Ha 25 óránál hosszabb a képzés, akkor a képzés után max. 10 nappal, ha rövidebb, akkor a képzés után következő év 10. napjáig.

Az OSAP egy elektronikus bejelentés, amit (ha van jelszavad) belépsz, lejelented és rögtön kapsz utána egy pdf-et. Azt mentsd le ÉS nyomtasd is ki, tedd be a képzés dokumentációjához. Azért fontos a kinyomtatás, mert valamilyen rejtélyes és csudálatos oknál fogva pl. a 2007-es OSAP pdf file-ok a megnyitásnál egy fekete pacát produkálnak. Tehát éljen a digitális írástudás, de azért Te nyomtasd ki, mert a képzés adminisztrációját 5 évig őrizgetned kell.

Ami a legfontosabb: ha 2010-ben el is felejtetted lejelenteni a képzéseket, ezt még jövő hét hétfőig megteheted, nem baj, ha késéssel, de legyen meg a 2010-es képzésekre a jelentés. 2011. jan. 31. után leszedik a 2010-es file-okat és már nem tudsz 2010-es képzést lejelenteni.
Tehát érdemes megtenned nemes kötelezettségedet ezen a héten. 

Közérdekű információ: 
OSAP lejelentés és info itt: 
Ha még nem vagy benne a rendszerben, übergyorsasággal kérjél jelszót, erről itt kapsz több infót: