2010. március 15., hétfő

OSAP, avagy O, Sajnos A Palotában a király mindent tudni akar

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy király, aki nagyon szerette a hasát, igazi ínyenc volt, a legválogatósabb fajtából. Hetedhét országból érkeztek a főszakácsok, finnyás franciák, olvatag olaszok, nagyhasú németek, andalító andalúzok, hagymás hollandok. A szakácsoknak egy feladatuk volt csupán: a legfinomabb hozzávalókból fenséges étkeket készítettek a fenséges uralkodónak.

Az ám, de a király kincstárnoka egy verőfényes kedd délután elhatározta, hogy minden szakáccsal leltárt készíttet, egy nap egy lakomához mennyi alapanyagot használ fel. A szakácsok ennek nem örültek kifejezetten, főzni szerettek volna és nem adminisztrálni, de mit volt mit tenni, kénytelen-kelletlen nekiláttak. Minden, kínkeserves papírmunkával eltöltött óra után felnyögtek: ó, sajnos a palotában a király kincstárnoka mindent tudni akar! Ezt aztán az egyszerűség kedvéért lerövidítették és lett belőle OSAP. Boldogtalanul adminisztráltak és boldogan főztek, amíg meg nem haltak. Itt a vége, fuss el véle.



Látjátok feleim, az OSAP is valahogy így kezdődhetett. :) Mi is az OSAP 1665 felnőttképzési statisztika és kinek kell csinálnia? Gyakorlatilag mindenkinek, aki felnőtteket képez. A vizsga, illetve a képzés után legkésőbb 10 nappal (ha 25 óránál rövidebb a képzés, vagy hatósági képzés, akkor a következő év 10. napjáig) elektronikusan be kell jelentened az OSAP-ba a képzés adatait, hányan voltak, hány órás volt, nők, férfiak aránya stb.
Itt találsz erre egy 2010-es minta adatlapot: https://osap.nive.hu/docs/osap1665_2010.pdf

Hogyan lehet bejelentkezni? Először is jelszót kell igényelned. Ehhez benne kell legyen az intézményetek az OSAP nyilvántartásában. Ha nem vagytok benne, akkor elkülditek a Munkaügyi Központ által adott felnőttképzési nyilvántartás (most már: bejelentés) másolatát postán ide:

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet
Képzés- és vizsganyilvántartási Iroda
1085 Budapest Baross utca 52.


majd utána bekerültök az adatbázisba, utána tudtok jelszót kérni, a jelszóval meg belépni a rendszerbe és elkezdeni kitöltögetni az űrlapokat.
Erről többet itt megtudhatsz: https://osap.nive.hu/?oldal=jelszo_igenyles

FONTOS: minden képzés után ki kell tölteni egy adatlapot, utána rögtön kaptok erről egy pdf verziót, azt azonnal mentsétek el és javaslom, nyomtassátok is ki és tegyétek be a képzés dossziéjába.

Jóízű adminisztrálást kívánok! :)