2010. március 26., péntek

Előzetes tudásfelmérés -- nem, nem külföldiül beszélünk :)

Felnőttképzési szolgáltatások -- abban a szent pillanatban, hogy ezt a két szót először kiejtem a számon, ügyfeleim tekintete a távoli messzeségeket kezdi el kutatni, az addig csillogó szemekbe a rémülettel elegy "most ez akkor tulajdonképpen micsoda" pillantás költözik, sűrű csend és képzelt félhomály ülepszik a tárgyalóra.

Magyarul: ezt a kifejezést, hogy "felnőttképzési szolgáltatások" jól kiagyalták az akkreditációs jogszabályok alkotói, viszont a tisztes felnőttképző honpolgárnak halvány lövése nincs arról, hogy igazából mit is akarnak tőle. Lényeg, hogy amikor akkreditáltatni akarod a cégedet, intézményedet, vagy képzési programodat, kötelező két felnőttképzési szolgáltatást biztosítanod (24/2004. (VI.22.) FMM rendelet 3 és 4 §, innen oldalról letöltheted a jogszabályt).
Sietve hozzáteszem, a résztvevőknek, jelentkezőknek nem kötelező ezt igénybe venniük. Tehát, ez a képzésben résztvevőnek (felnőttképzőknél: hallgató, na ez is egy külön mise, elvileg ezt a szót felnőttképzők nem használhatják) egy lehetőség, Neked, mint felnőttképzőnek viszont kötelezettség.

A felnőttképzési szolgáltatás az a plusz, amit a résztvevőnek nyújtasz a képzésen kívül.  

Ugye van az előzetes tudásfelmérés, ami kötelező és van még egy, amit Te választasz, akkreditációnál. Amit szoktam a képzőknek javasolni, az a "képzési szükségletek felmérése és képzési tanácsadás" elnevezésű felnőttképzési szolgáltatást válasszák, mert ezt szinte bármilyen képzésre alkalmazhatják. Szintén fontos, hogy 2010. április 2-től a szabadon választott felnőttképzési szolgáltatást Te nevezheted meg (a munkaügyi központnak kell bejelentened), nem kötelező a régi elnevezéseket használni. Ha be van már Neked jelentve felnőttképzési szolgáltatás, akkor nehogy megváltoztasd. :)

Egyszóval, az előzetes tudásfelmérést nem lehet megúszni, hozzáteszem, ez nem csak akkreditációhoz kell, a felnőttképzési törvény is szabályozza (2001. évi CI. felnőttképzési törvény, 10. § (1) bekezdés bf) pont, 17. § (2) bekezdés, 20. § (2) bekezdés g) pont, a törvényt innen, a blogról letöltheted).
Magyarul: minden felnőttképzőnek, akkreditált, vagy sem, kötelező lehetőséget biztosítania az előzetes tudásfelmérésre és lehetőséget kell adnia az előzetes tudásfelmérés eredményének beszámítására a képzési időbe.

Azaz, bejön a jelentkező és szeretne beiratkozni egy tanfolyamra, akkor felméred az előzetes tudását (írásban, vagy szóban, ezt Rád bízza a jogszabály, nincs megkötve) és az eredményét tudva Te azt mondod a jelentkezőnek, hogy rendben van, kedves ügyfél, a képzést az első, vagy a második, vagy a harmadik, vagy ki tudja, hányadik modultól kezdheti, az előzetes tudásfelmérés alapján. 
Ugyan előzetes tudásfelmérést kötelező adnod, de azt Te határozod meg, milyen eredményt hogyan számolsz be a képzési időbe. 

Jó mulatást! :) És kellemes hétvégét is kívánok Neked.