2010. március 22., hétfő

Felnőttképzés bejelentése

Éljen, éljen, éljen, ezáltal nem Kunkori, a malac, hanem a közös európai, szabad szolgáltatásáramlás elve. Felnőttképzést csak akkor végezhetsz, ha bejelented (régen felnőttképzési nyilvántartásnak hívtuk) ezen irányú szándékodat a helyileg illetékes munkaügyi központnak (Mük). Mit jelent, hogy helyileg illetékes? Vagy azt, ahol a cég/intézmény, egyéni vállalkozás székhelye van, vagy azt, ahol a felnőtteket képezni akarod. Ha több helyen is képzel, akkor valamelyik munkaügyi központot kiszúrod, és ott jelented be, hogy képezni akarsz. Ha nem lehet egyáltalán eldönteni, melyik Mük illetékes, akkor a budapestihez kell bejelentened.

Régen bonyolult volt az egész rendszer, most lett egy új jogszabály, a 2/2010. (II.16.)SzMM rendelet, amely 2010. április 2-től hatályos és amely egyszerűsítette az egészet. Az új jogszabály szerint a bejelentés ára  9 610 Ft (hogy ez hogyan jött ki? :). Ha változtatni akarsz a bejelentés tartalmán, magyarul mondjuk még akarsz képzéseket felvenni, akkor a változtatás díja 3 000 Ft.


Újdonságok

Újdonság az, hogy a felnőttképzési tevékenység bejelentése, a regisztráció határozatlan időre szól, tehát nem kell meghosszabbíttatnod. Ha már van felnőttképzési nyilvántartásod, amely 2009. szeptember 30-án hatályos volt, akkor azt nem kell meghosszabbíttatnod, automatice határozatlan időre változik az érvényessége.
Szintén újdonság, hogy gyakorlatilag abban a pillanatban él a bejelentés, hogy bejelented a képzést, tehát leadod a Mük-nek és már képezhetsz is.

Tippek

Mindenképpen kell lennie képzési programodnak a bejelentett képzésekhez (a felnőttképzési törvény 16. § alapján (képzési programról többet itt: http://akkreditacio.blogspot.com/2009/10/kepzesi-program-hossza.html

A másik tippem, hogy érdemes már most, az elején felvenned a felnőttképzési szolgáltatásokat a bejelentésnél, mert ez később, az akkreditációnál fontos lesz. Az előzetes tudásfelmérés-t mindenképpen javaslom, az az akkreditációnál kötelező lesz, illetőleg második felnőttképzési szolgáltatásnak a képzési tanácsadás-t javasolnám.