2009. október 1., csütörtök

A képzési program hossza

Sokan kérdezik tőlem ügyfelek, hogy milyen hosszúnak kell lennie egy képzési programnak? Nem akkreditált képzési programról beszélünk.
Erre nehéz választ adni, attól függ, hogy mennyire vagytok alaposak.
A leglényegesebb az, hogy minden pont (szó szerint úgy, ahogy a törvényben van) benne legyen, a 2001. évi CI. Felnőttképzési törvény 16. § alapján.
Ez a leglényegesebb. Nota bene, ha jól tudom, a törvény változása hatott erre a 16. §-ra is, egy kicsit kibővült az, mi kell a képzési programba. Mivel bővült ki? Annyival bővült csak ki, hogy a tananyag egységeinél (moduljainál) oda kell írni a gyakorlati és elméleti óraszámot is.

Vissza az eredeti kérdéshez. Erre nem tér ki a jogszabály, tehát az intézményre bízza, az egyes pontokat milyen részletesen fejti ki. Hozzáteszem, mindig lehet helyszíni szemlén, ellenőrzésen találkozni olyan szakértővel, aki szakmailag megkifogásolja a képzési programot, de ha a jogszabály által előírt pontok benne vannak, akkor kifogásolhat, de más nagyon nem fog történni. Azt is hozzáteszem, hogy érdemes ezeket az észrevetéleket meghallgatni és akár meg is fogadni. De a képzési program hossza miatt, ha minden pont benne van, elmarasztalni intézményt nem lehet.