2009. október 12., hétfő

Felnőttképzési szolgáltatások -- nyűg, vagy potenciális fejlődési irány?

Az akkreditáció egyik előfeltétele, hogy az intézményetek legalább két felnőttképzési szolgáltatást nyújtson. Fontos tudni, hogy Nektek kötelező nyújtani, viszont a jelentkezőknek és/vagy résztvevőknek nem kötelező igénybe venniük.

A felnőttképzési szolgáltatások (sokan összekeverik a szolgáltatást a képzéssel) alatt pl. a következőket érti a felnőttképzés:

- előzetes tudásfelmérés (ez kötelező)
- képzési tanácsadás
- pályaválasztási tanácsadás

Sok ügyfelem kétségbeesik, vagy néz nagyokat, hogy ez mit jelent. Az előzetes tudásfelmérés olyan szinten is érdekes lehet, hogy még akkor is, ha a képzésen új információkat és plusz, kiegészítő dolgokat tanulnak meg, akkor is fontos lehet, mert jobban megismered a jelentkezőt. Lehet az előzetes tudásfelmérés szóban és lehet írásban is. Lehet egy feleletválasztós teszt is. De az előzetes tudásfelméréssel megalapozhatod azt, hogy az intézményedet a jelentkező komolyan veszi. Tehát nem csak "úgy beesik" a képzésre, hanem támasztasz vele szemben valami "követelményt", valami előzetes tesztet.

A másik népszerű felnőttképzési szolgáltatás a képzési tanácsadás. Ez lehet az előzetes tudásfelmérés után, amikor is a jelentkezőnek javasoltok képzéseket. Lehet a képzés közben, hogyan tudja a tanultakat hasznosítani, miben érdemes fejődnie stb.

Lényeg: a szolgáltatásokkal javíthatod a képzésed presztízsét, plusz értéket tudsz teremteni a résztvevőknek.