2010. április 7., szerda

Adóigazolás rulez

Már írtam az új akkreditációs rendeletről, azaz a régi (24/2004. (VI.22.) FMM rendelet) 2010. március 6-tól érvényes változatáról (itt a blogról letöltheted a hatályos változatát).

Az is újdonság, hogy a rendelet szerint intézményakkreditáció és programakkreditáció nem adható annak az intézménynek, aki nem minősül köztartozásmentes adózónak. Na most attól vonatkoztassunk el, hogy ez a negatív megfogalmazás lehetne pozitívabb is :), és ha ezt megtettük, akkor ami számodra, mint pl. akkreditációt benyújtani szándékozónak fontos, hogy gyakorlatilag el kell zarándokolnod az APEH-hoz (egyes kiejtések szerint: zapekhoz).

És biza, az APEH-nál kell kérned egy 30 napnál nem régebbi, nemleges együttes adóigazolást. Magyarul: APEH és VPOP együtt. Miért kell ez? Mert a rendelet úgy fogalmaz, hogy köztartozásmentes adózói adatbázisban való szerepléssel bizonyítható az, hogy az intézménynek nincs köztartozása.

DE (mindig van egy de):

az APEH ezen adatbázisa gyakorlatilag lekérdezhetetlen. Elvileg itt utolérhető: http://www.apeh.hu/koztartozasmentes, gyakorlatilag nem működik, vagy legalábbis nekem és jó pár ügyfelemnek sem sikerült belőle választ kicsikarni. A FAT sorba hiánypótoltatja az akkreditációs kérelmeket adóigazolás miatt (valószínűleg a FAT-os kollégáknak sem sikerült szóra bírnia az APEH rendszerét), úgyhogy érdemes ezt megelőzve már a kérelemhez becsatolni az igazolást.
Éljen, éljen, éljen soká a bürokrácia! :)