2010. április 14., szerda

Modulok az új jogszabálymódosítás fényében

Ahogy azt az előző posztban beharangoztam, 2010. április 10-én hatályba lépett a 22/2004. (II.16.) Korm. rendelet legújabb, legfrissebb, legropogósabb változata (innen a blogról letöltheted).
A legfontosabb pont a módosításban (ahogy azt már írtam a múlt héten is), hogy szombattól kezdve egy akkreditált képzés modulja nem számít önálló képzésnek, magyarul nem akkreditált képzés.

Lefordítom emberi nyelvre: ez elsősorban nyelviskoláknak, tréning cégeknek, számítástechnikai képzőknek kellemetlen (finoman és nőiesen szólva, durvábban: övön aluli bepancsolás).
Eddig az volt az elfogadott gyakorlat, hogy pl. egy nyelv, egy akkreditált képzés. Tehát, mindenki legalábbis min. 600 órás, de inkább 900-1200 órás nyelvi képzéseket akkreditált (ugye 3-4 évekre érvényesen) és ezeket a képzéseket darabolta fel modulokra.
A jelentkezőknek pedig a modulokat kínálták, hiszen nincs az az élő ember (15 év felnőttképzésben eltöltött gyakorlat mondatja ezt velem, de valószínűleg tapasztalatlan vagyok), aki egy teljes, fullos 900, vagy 1200 órás nyelvi képzést végigvitt, egy csoporttal, egy képzővel.

A múlt szombat után kezdődő akkreditált képzéseknél, az új rendelet értelmében, ha mondjuk az akkreditált képzés 5 modulos és a résztvevő csak 1 modult végez el belőle, akkor ő nem egy akkreditált képzésen vett részt, hiszen a modul önállóan (az új rendelet szerint) nem képez akkreditált képzést.

DE.
:)

Mi van, ha a jelentkező kéri előzetes tudása felmérését? Hiszen ezt a képzőnek kötelezően nyújtania is kell. Nos, ha előzetes tudásfelmérés szerint (dokumentáltan) a résztvevőnek az 5 modulból csak 1 kell, akkor felmentheted a másik 4 alól (szintén dokumentáltan) és akkor már a képzés akkreditált képzés lesz, hiszen az egyénnek, a képzésben résztvevőnek az igényei szerint jártam el, amit többek között a felnőttképzési törvény is előír. A lényeg: dokumentáltan járj el.

Akárhogy is van, innentől kezdve javaslom Neked is, mint minden ügyfelemnek, ha akkreditáltatni szeretnél képzést, nagyon jól gondold meg, hány modult és hogyan raksz bele.