2012. június 4., hétfő

Mitől függ a sikeres intézményakkreditáció?



Az intézményakkreditáció sikeressége apróságoktól függ. A siker több részből adódhat.

Intézményakkreditáció a kezdetektől a végéig, 7 lépésben:

1. A programakkreditációs eljárás elkezdése, kitöltöd a szükséges űrlapokat, a FAT honlapjáról letöltheted őket. Beadod a programakkreditációs kérelmet. 
2. Ha nincs hiánypótlás, akkor 2 hónap múlva a FAT küldi Neked postán a programakkreditációs tanúsítványt.
3. Megvalósítod a programakkreditáció alapján a képzést, ledokumentálod az egészet.
4. A képzés végén összeállítod a teljes intézményakkreditációs kérelmet, az összes hóbelebanccal együtt. Beadod az intézményakkreditációs kérelmet.
5. Felkészülsz a helyszíni szemlére. 
6. Helyszíni szemle, kijön két szakértő és megnézi, mit csináltál.
7. Ha nincs hiánypótlás és a jegyzőkönyvben nincsen nem-megfelelőség, akkor szintén a beadástól számítva 2 hónapra (a helyszíni szemle utáni FAT ülésen) megkapod az intézményakkreditációt. 

Bármelyik részen lehetsz sikeres és sikertelen, akár úgy is, hogy elolvastad és próbáltad értelmezni a jogszabályokat. Sokszor hallottam ügyfelektől, hogy elolvasták az összes jogszabályt, az alapján maguktól elkészítettek mindent, mégis hiánypótlás, vagy elutasítás lett a dolog vége. 

Mitől lesz sikeres egy intézményakkreditáció? Többek között erről is szó lesz az e hét szerdán, 2012.  június 6-án megjelenő legfrissebb Informátor számban. 
Ha ma megrendeled az Informátort és meg is érkezik szerda reggelig az utalásról az igazolás (vagy az utalás), szerdán olvashatod is: http://fbi.info.hu/elofizetes.php

Kellemes hetet kívánok, 

Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési és
Akkreditációs Szakértő
A következő Informátor szám, hírekkel, újdonságokkal, ötletetekkel megjelenik 2012. június 6.
Ízelítő a következő Informátor számból: a legújabb mániák programakkreditációnál, intézményakkreditáció sikeressége, OKJ-s vizsgaszervezéshez engedélyről tudnivalók.