2012. június 27., szerda

A programakkreditáció az intézményakkreditáció első lépcsője



Intézményakkreditációt szeretnél? Első lépés a programakkreditáció megszezése és AMIKOR megkaptad a programakkreditációt, UTÁNA megcsinálod (értsd: leoktatod) az akkreditált képzést és UTÁNA lehet beadni az intézményakkreditációs kérelmet.

Ahogy kedvenc felnőttképzési törvényünk 12. § (3) bekezdése fogalmaz:

"Az akkreditációs eljárás alapfeltétele, hogy a felnőttképzést folytató intézmény legalább egy, általa már megvalósított akkreditált képzési programmal rendelkezzen, továbbá, hogy a képzés mellett felnőttképzési tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatást is nyújtson."

Fontos tudnod, hogy ha egy akkreditált program többmodulos, nem feltétlenül muszáj az egész képzést megvalósítanod, elég belőle egy modul is, FELTÉVE HA ez a modul az akkreditált programból megfelel a FAT (azaz pontosan az NMHSZFI) honlapján található, intézményakkreditációval kapcsolatos gyakorlati útmutatóban található egyik leírásnak azaz: "Amennyiben az akkreditált programban meghatározott kimeneti feltételekkel önálló kimeneti lehetőségek is akkreditálásra kerültek, úgy e programmodulok teljesítése is elfogadható, mint megvalósított akkreditált program." (GYIK_intakkreditacio_20101006.pdf, 6. oldal, 17. pont)

Ebben az esetben egy modul megvalósítása is megvalósított akkreditált programnak minősül.
Tehát nagyon-nagyon figyelj, mit és hogyan akkreditálsz, vagy ha mástól veszed át a programakkreditációt, akkor abban a programban mi van leírva, mi lett akkreditálva.


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési és
Akkreditációs Szakértő
Következő Informátor megjelenik: 2012. július 4-én.
Rendeld meg most, hogy jólinformált legyél: http://fbi.info.hu/elofizetes.php