2012. május 7., hétfő

Az előzetes tudásfelmérés haszna



Felnőttképzőként sem kell, hogy mindenki az ügyfeled legyen, azok legyenek az ügyfeleid, akiknek valóban kell az, amit adsz és akiknek Te és a Te céged kell. Erre szolgál az előzetes tudásfelmérés, hogy  felmérd a jelentkezőt, megnézd, ki ő és mit akar, mit tud, megismerkedjetek, „körbeszaglásszátok” egymást.

Az előzetes tudásfelmérés az, amit senki sem szeret csinálni. Először is, mert kötelező és a kötelező dolgokat senki sem szereti. Azonban vannak itt mélyebben fekvő okok is. Kettő is. Úgy hívják őket: félelem és lustaság.      

1. Első félelem: a cég üzletet, ügyfelet veszít. Így is van, ez benne van a pakliban. Az előzetes tudásfelméréssel pontosan kiderül, hogy a jelentkező, érdeklődő mit tud és ha nem azt, nem úgy, amiről a képzés szól, akkor az a képzés nem neki való, tehát el kell tanácsolni. Mi van, ha ez nem történik meg?

Beiratkozik a delikvens a képzésbe, vagy a megrendelő delegálja őt. Aztán elégedetlen lesz, hiszen a képzés vagy mélyen alatta, vagy magasan felette lesz az ő tudásszintjének. Ha saját pénzével fizetett a tanfolyamért (húúúú, milyen ritka ez mostanság, most hirtelen elfogott a nosztalgia :-)), akkor teljes joggal lesz elégedetlen, rossz esetben visszakéri a pénzét, még rosszabb esetben soha az életben nem néz többet a felnőttképző háza tájára.   

Az előzetes tudásfelmérés kihagyása rövid távon megoldás csak, rövid távon kényelmes, bevételnövelő és költségkímélő, közép és/vagy hosszú távon viszont pont a bevételtől, az ügyfelektől kímél meg Téged.   

A második félelem a tudásfelméréstől, valamint a lustaság szerepe a tudásfelmérés elhagyásában? Nos, ezekről és a megoldásokról a következő Informátorban olvashatsz, megjelenik 2012. május 15-én, kedden.   



Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési és
Akkreditációs Szakértő
A következő Informátor szám, hírekkel, újdonságokkal, ötletetekkel megjelenik 2012. május 15-én. 
Időben meg akarod kapni, nem akarsz lemaradni?
Itt tudsz Informátor taggá válni: http://fbi.info.hu/elofizetes.php 
Ízelítő a következő Informátor számból: felnőttképzési szolgáltatások, előzetes tudásfelmérés, tanárok ellenőrzése