2012. április 25., szerda

A felnőttképzés útjai, Széll Kálmán terv 2.0



Hétfőn este jelent meg az Indexen az új Széll Kálmán terv.
A felnőttképzéssel kapcsolatban a következő lényeges információkat lehet megtudni: 

- 2012 II. félévben új felnőttképzési törvény, amely (és itt most idézek) a "támogatott, a munkaerőpiac valós igényeinek kielégítését megvalósító képzésekre koncentrál." Értsd: pályázati keretek közt megvalósuló képzésekre.
- Az új felnőttképzési törvény célja az lesz, biztosítékok lesznek benne, hogy a résztvevők minőségi tudással lépjenek ki a képzésből. Hogyan fogja ezt elérni az új jogszabály? A résztvevőket fogja motiválni, vagy az intézményeket? Vagy esetleg, hódolva az "ősi" kárpát-medencei népszokásnak, büntetni fog? Nyitott kérdések. 
- Új programok (értsd: pályázatok) indulnak az egész életen át tartó tanulás elősegítésére, informatikai, nyelvi programok, munkahelyi képzések támogatása, alacsony iskolai végzettségűek és elavult szakmával rendelkezők támogatása.
- 2012, 2013, több mint 100 000 főt képeznek tervezni pályázatok keretében. Erről a konkrét programról is írtam az Informátorban. 
Forrás: Széll Kálmán terv 2.0, 24. pont, 37. oldal., 87. oldal

Úgy tűnik, hogy izgalmas, jogszabályváltozásokkal és pályázatokkal tarkított évnek nézünk elébe.


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési és
Akkreditációs Szakértő
A következő Informátor szám, hírekkel, újdonságokkal, ötletetekkel megjelenik 2012. május 3-án. 
Időben meg akarod kapni, nem akarsz lemaradni?
Itt tudsz Informátor taggá válni: http://fbi.info.hu/elofizetes.php 
Ízelítő a következő Informátor számból: minőségirányítás 1.0 a felnőttképzésben, pénzügyek a felnőttképzésben, ellenőrzések.