2012. április 10., kedd

A programakkreditáció és az intézményakkreditáció szerelmi kapcsolata



 A programakkreditáció és az intézményakkreditáció viszonya, mint egy bonyolult, több szálon futó szerelmi dráma, heppy end nélkül. Illetve végül is, az intézményakkreditáció megszerzése ÉS megtartása tekinthető happy end-nek. :) 

Mi a mostani helyzet, mi a szerepe a programakkreditációnak, ha az intézményakkreditációt nézzük? 

2007. július 1-től, ha intézményakkreditációt akarsz szerezni, akkor előbb programakkreditációt kell szerezned, aztán a programakkreditáció megszerzése UTÁN (figyelem: NEM előtte) le kell oktatnod a programakkreditáció alapján a tanfolyamot és UTÁNA tudod beadni az intézményakkreditációt. 

Tehát csak akkor adhatsz be intézményakkreditációt, ha előtte legalább 1 programot akkreditáltattál és az akkreditálás után megcsináltad azt a képzést, ahogy a programakkreditációban van.

Annyi programot akkreditáltathatsz, amennyit csak szeretnél, az intézményakkreditációhoz egy darab program is elég. Amikor meg intézményakkreditált leszel, akkor is annyi programot akkreditáltatsz, amennyit csak szeretnél. 

Arra vigyázz, hogy abban a pillanatban, hogy akkreditáltattál egy programot, a FAT ráütötte a pecsétjét, akkor az a program olyan, mint amit kőbe véstek, csak úgy oktathatod a képzést, ahogy abban a programban le van írva.
Igen, a programakkreditációval azért kell vigyázni, mert 4 évre szól és 4 évig Neked azt kell oktatni, ami az akkreditációban benne van. Ne feledd, akkreditációnál senkit sem érdekel, mit mondasz, csak az a lényeg, ami dokumentálva vagyon. Minden más: szó elszáll, írás megmarad. Ha pedig nincs írás, akkor könnyen elveszítheted az intézményakkreditációd, a programakkreditáció miatt. 

Többek között erről is szó lesz a vasárnap, április 15-én megjelenő Informátorban. A pályázatok kapcsán főként az akkreditációról lesz szó, programakkreditáció (e-learning-re is), intézményakkreditáció, apró tippek, esettanulmányok. Hogyan tudod elkerülni azt, hogy apró hülyeség(ek) miatt elveszítsd az intézményakkreditációt.

Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési és
Akkreditációs Szakértő

A következő Informátor szám, hírekkel, újdonságokkal, ötletetekkel megjelenik 2012. április 15-én. 
Időben meg akarod kapni, nem akarsz lemaradni?
Itt tudsz Informátor taggá válni: http://fbi.info.hu/elofizetes.php