2012. április 2., hétfő

Mémek a felnőttképzésben és az akkreditációban



A mém, pórias megfogalmazással szólva egy olyan gondolat, gondolatkör, közhely, amely a társadalom agyában "bennragad" és onnan kb. egy erőteljesebb mém tudja csak kiszedni. Ilyen mém pl., hogy a német autók megbízhatóak, a nagymellű nők buták, a csörgő telefonokat mindenki fejvesztve veszi fel, akkor is, ha valami fontosabbat csinál és nem ismeri a hívó felet ésetöbbi ésatöbbi.

Nos, 2 évvel ezelőtt az akkori minisztériumi döntéshozóknak "sikerült" egy mémet elültetni a felnőttképzésben, a felnőttképzők agyában. Annyira sikeresek voltak, hogy nem csak a felnőttképzők bizonytalanok azóta, hanem szakértők is. Hihetetlen, a jogszabálykiegészítés már régen nem él, de a mém bennragadt.

1 (!!!!!!) hónapot élt csupán az akkreditációs rendelet egyik paragrafusának az a kiegészítése, hogy egy többmodulos programban egy darab modul megvalósítása nem számított akkreditált képzésnek. 
Ez 2010. április 10-től május 14-ig élt, slussz, 1 hónap, 2010. május 14-től hatályon kívül helyezve. Mégis bennragadt az agyakban. :)

Tehát: egy akkreditált program egy modulja is akkreditáltnak számít, számlázhatod áfamentesen. 


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő, Tanácsadó és Szakíró
Akkreditációs tanácsadás: www.felnottkepzesiakkreditacio.hu
Friss hírek a felnőttképzésben, magazin a felnőttképzésről: www.fbi.info.hu

A következő Informátor szám, hírekkel, újdonságokkal, ötletetekkel megjelenik 2012. április 15-én. 
Időben meg akarod kapni, nem akarsz lemaradni?
Itt tudsz Informátor taggá válni: http://fbi.info.hu/elofizetes.php