2012. április 23., hétfő

A felnőttképzés Mekk Mesterei



Emlékszel Mekk Mester figurájára? Aki mindenhez "ért", igazából semmihez sem. Van az angolban erre egy remek mondás: 

"Jack of all trades master of nothing." Minden szakma Jancsija, egyiknek sem mestere.

A cégek világa tele van ilyen cégekkel: "Pizzéria és hullaszállítás, kiváló minőségben, jutányos áron!" :) Mi az üzenet ilyenkor? Kitaláltad: igazából kiválóan egyikhez sem ért. Általában ezeknél a cégeknél, ha kicsit megkapargatod, kiderül, hogy a tulajdonos ért/ett valamihez kiválóan, aztán jöttek az ügyfelek és elkezdték kérni ezt is, azt is, a tulajdonos pedig nem mondott nemet. Kisvártatva előállt az a helyzet, hogy mindent kínál, egyikből sem különleges. 

Amikor Steve Jobs visszament a 90-es évek végén az Apple-höz, az Apple haldoklott. Jobs-nak az egyik első lépése az volt, hogy összehívott mindenkit. Akkor és ott látványosan egy filccel áthúzta azt a rengeteg firlefrancot ábrázoló prospektust, amit az Apple akkor árult. Felrajzolt a táblára 4 kategóriát, 4 terméket és azt mondta: ebben vagyunk jók, ezekre koncentrálunk, a többi megy a levesbe.

A 21. század, jobban, mint eddig a történelemben bármikor, a specializálódás százada is lesz.

A felnőttképzésben eldöntötted, hogy miben vagy kiváló, miben kiváló a céged? Szakmai képzésekben? Azon belül melyik szakma? Nyelvi képzésekben? Azon belül melyik nyelv? Tréningekben? Azon belül melyik terület? Hatósági képzésekben? Azon belül melyik hatóságé? Bármi más képzésben? 
Ha magadba néztél, hallgattál a szívedre és eldöntötted, akkor arra a területre fókuszálsz? 


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési és
Akkreditációs Szakértő

A következő Informátor szám, hírekkel, újdonságokkal, ötletetekkel megjelenik 2012. május 3-án. 
Időben meg akarod kapni, nem akarsz lemaradni?
Itt tudsz Informátor taggá válni: http://fbi.info.hu/elofizetes.php 
Ízelítő a következő Informátor számból: minőségirányítás a felnőttképzésben, pénzügyek a felnőttképzésben, ellenőrzések.