2012. május 14., hétfő

Az intézményakkreditációban mit lehet írni a minőségcéloknál?




A minőségcéloknál, ha leveszed a „minőség” szót, akkor marad a cél, és így jobban átlátod, miről is szól. Technikailag a minőségcélok azok a célok, amelyeket, akkreditált intézmény révén, év végén kidolgozol a következő évre, hogy ezeket a célokat akarod elérni a következő évben. Amikor intézményakkreditációt kérelmezel, akkor is kell rendelkezned a tárgyévre érvényes minőségcélokkal.

A minőségcélokkal kapcsolatban annyi támpontot ad Neked a 24/2004. (VI.22.) FMM rendelet, amely ugye az akkreditációs bibliánk, hogyaszonyga: az érintettek számára közérthetőnek, továbbá mérhetőnek kell lenniük, kell legyen sikerkritériumuknak, alkalmasaknak kell lenniük objektív értékelésre. Persze határidőt, felelősöket és erőforrásokat is kell passzolnod hozzájuk. 

Ezek a minőségcélok a jogszabály szerint. Az ember azt gondolná, hogy végre valami, ami fehéren-feketén értelmezhető, full konkrét, ujjé. Várj egy kicsit az ujjongással.

Ilyeneket szoktunk a minőségcélokhoz írni, hogy pl. 10 db szakkönyv beszerzése az X képzéshez. Konkrét, mérhető, közérthető, alkalmas objektív értékelésre. Persze, határidőket, felelősöket és erőforrásokat is passzolunk hozzá. 

160 ügyfélnél tartok, helyszíni szemlékből kb. 120-nál tarthatok, ennyit láttam már, ennyi helyszíni szemlén voltam, akár, mint szakértő, akár, mint a saját cégem képviselője, akár, mint az ügyfél tanácsadója. 120X alkalommal a minőségcélok működtek. Kivéve egyszer, amikor a szerintem szubjektivitástól nem mentes szakértő belekötött. Hogy mibe?

Erről a sztoriról (nevek nélkül) is olvashatsz a következő Informátorban, amely holnap jelenik meg.

Fizess elő az Informátorra itt: http://fbi.info.hu/elofizetes.php, ha még ma elküldöd az utalásról az igazolást, akkor holnap már a postaládádban lehet a legfrissebb Informátor!


Kellemes hétfőt kívánok, 

Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési és
Akkreditációs Szakértő
 
Friss hírek a felnőttképzésben, magazin a felnőttképzésről: www.fbi.info.hu
A következő Informátor szám, hírekkel, újdonságokkal, ötletetekkel megjelenik 2012. május 15-én. 
Időben meg akarod kapni, nem akarsz lemaradni?
Itt tudsz Informátor taggá válni: http://fbi.info.hu/elofizetes.php 
Ízelítő a következő Informátor számból: felnőttképzési szolgáltatások, előzetes tudásfelmérés, tanárok ellenőrzése, minőségcélok intézményakkreditációnál