2011. június 8., szerda

Megszűnhet a felnőttképzők és résztvevők nemezise, a kötelező digitális írástudás!



Ahogy arról már többször is írtam, tavaly, 2010. január 1-től hatályos a 2001. évi CI. felnőttképzési törvény azon előírása, mely szerint, ha 240 óránál hosszabb egy képzési program és azt állami támogatás igénybe vételével oktatod (magyarul: szakképzési hozzájárulás terhére, vagy pl. pályázatban), akkor kötelező két digitális írástudás modult is oktatnod, ennek a költségeit, ha Te vagy a képző, akkor Neked kell állnod. 
Bővebb információkat a jogszabályról itt találsz: digitális írástudás jogszabályi tudnivalók

Tegnap megjelent a HVG-ben, valamint a HVG oktatással foglalkozó portálján, az Eduline-on is, hogy Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett törvénymódosító javaslatcsomagban a digitális írástudás kötelezettséget beszüntetnék. 

Lássuk csak, ez a két paragrafus, amely előírja a kötelező digitális írástudást, mit "ért el" másfél év alatt: 

1. Az államilag támogatott képzésekbe beletartoznak a szakképzési hozzájárulásra történő képzések, tehát olyan képzések, mint pl. nyelvi képzések, vezetői tréningek, kommunikációs tréningek, hatósági képzések, mérnökök továbbképzése és még sorolhatnám. Ezeknek a képzéseknek a résztvevői, ha nem tudják már használni a számítógépet, be sem kerülhetnek az adott munkakörbe, vagy képzésekbe. 

Nem egy nyelvtanfolyam, vagy egy kommunikációs tréning, vagy egy vezetői képzés dolga, hogy valaki megtanulja a teljesen alapvető számítógép használatot (word, internet), egy nyelvtanfolyam arról szól, hogy valaki angolul megtanuljon.
Az esetek nagy részében maguk a résztvevők sem akartak részt venni a digitális írástudás képzésen, hiszen ők nem erre jelentkeztek, nem erre a képzésre, tanfolyamra iskolázták be őket. Nem egy, nem két e-mailt kaptam résztvevőktől, azt kérdezték tőlem, hogyan tudják elkerülni a digitális írástudás modulokat, mert ők erre nem szeretnének járni, naponta használják munkára a számítógépet, inkább valami olyasmit tanulnának, amit nem tudnak.
 
2. A digitális írástudás két modulját a képzőknek úgy kellett beletenniük a képzésekbe, hogy egy árva fillért nem kaptak érte, a képző fedezte a kötelezően előírt tanfolyam költségeit.

3. Hiába jelent meg egy rendelet (13/2010 (IV.22.) SzMM rendelet) arról, milyen esetekben lehet felmenteni a digitális írástudás alól a résztvevőket, voltak sokan, akik egyik esetbe sem illettek bele. 

Olyan is előfordult nem egyszer, hogy szoftver programozóként dolgozott a résztvevő, érettségivel (aminek nem volt része számítástechnikai, vagy informatikai, vagy olyan tantárgy, amit a felmentő rendelet előír), OKJ-s bizonyítványa sem volt.
Azaz: felmenthetetlen a digitális írástudás alól. Egy érettségivel rendelkező programozónak végig kellett ülnie egy operációs rendszerek, valamint internet és kommunikáció modult, ez körülbelül olyan, mintha egy elsős írás-olvasás órára ültetnél be egy bármilyen szakos tanárt. Abszurd.

Összesítve elmondható, a jogszabály kiegészítése a képzőkre plusz anyagi és adminisztratív terheket rótt, a résztvevők jó része pedig mindenáron el akarta kerülni egy olyan képzésen való részvételt, amely képzésre nem volt szüksége, nem arra a képzésre jelentkezett be, nem arra iskolázták be.