2011. június 6., hétfő

Aki a zenészt fizeti, az rendeli a nótát


 "De hát Eszter, mi nem így dolgozunk, ez nekünk értelmezhetetlen és felesleges!"

Ó, ha minden alkalommal, ahányszor ezt hallottam ügyfelektől (amikor szembesültek egy-egy akkreditációs követelménnyel), egy ezrest félretettem volna, akkor most mondjuk elmennék valahová, pölö Fidzsi szigetére nyaralni, valami luxushotelbe, tagokat áztatni és hasat napon süttetni. Jó persze, ez olyan, mintha a nagyanyámnak kereke lett volna és sárga lett volna, ő lett volna a villamos. :)

Mire akarok kilyukadni: hiába fizetsz Te, mint képző, az államnak az akkreditációs eljárásért, az akkreditáció esetében az ügyfél-vásárló viszony összetett, hovatovább, kusza. 
Az akkreditációs eljárás keretében a képző, tehát a cég/intézmény az ügyfél, viszont, a megszerzett akkreditációval, amikor majd képezni fog támogatásra (akár szakképzési hozzájárulás, akár pályázat), akkor pedig az állam lesz sok esetben az ügyfél, mert ő fizet. Az adófizetők (azaz adott esetben a képző) pénzével.
Ugye, hogy izgalmas szitu? 

Bizony, bizony, mondom Néked, az állam, ebben az esetben is, meghatározza, hogy kinél akarja elkölteni a pénzét (az adófizetők, azaz mindnyájunk pénzét). Kritériumokat támaszt és azoknál fogja elkölteni a lét, akik ezeknek a kritériumoknak megfelelnek. 

A kritériumokat jogszabályoknak hívják és a felnőttképzési akkreditáció (intézményakkreditáció, programakkreditáció) esetében a 2001. évi CI. felnőttképzési törvény, a 22/2004. (II.16.) Kormányrendelet és a 24/2004. (VI.22.) FMM rendelet az irányadóak tartalmi szempontból. 
Tehát hiába mondod azt, hogy számodra, teszem azt, az előzetes tudásszint felmérés értelmezhetetlen  és felesleges, mert van egy 6 órás hatósági képzésed, ez a felnőttképzési akkreditációt nem fogja érdekelni. Ha nincs előzetes tudásfelmérés, akkor akkreditáción bukta van. 

Nagyon szép, nagyon jó dolog az önérzet, de ha akkreditációt akarsz szerezni és utána felhasználni az akkreditáció előnyeit, akkor bizony úgy kell játszani, ahogy a szabályok mondják. Hozzáteszem, minden játék szabályzatában vannak olyan pontok és lehetőségek, amelyeket a saját előnyödre fordíthatsz.