2011. június 3., péntek

Ó, a képzések dokumentációjának szépsége...


Joe Schumate California legjobb politikai kampánytanácsadója volt, Isten nyugosztalja (2010-ben hunyt el). 
Rengetegen tanultak tőle, róla, a 60-as évektől kezdve olyan módszereket hozott be a politikai kampányolásba (számszerűsítés, a szavazók viselkedése, a választók százalékolása, kire milyen eszközökkel "lőjenek" a jelöltek a kampányok során stb.), amelyek előtte nem léteztek. 
Számos californiai kormányzó Joe Schumate-nek köszönheti, hogy megválasztották. 

Politikai tanácsadóként összetett feladat volt osztályrésze, imádta és szenvedélyesen művelte hivatását. Joe Schumate-től származik a következő idézet:  "The job of a consultant is to borrow his client's watch to tell him what time it is.", azaz: "A tanácsadó munkája az, hogy kölcsönkérje ügyfele óráját, hogy aztán elmondja ügyfelének, hány óra van." 

Joe fején találta a szöget. Sokan kérdezik, de hát hogyhogy? Az óra az ügyfél órája és akkor az ügyfél miért nem tudja, hány óra van, csak rá kell néznie az órára! A nemlátás oka: az ügyfél érzelmileg áll hozzá az órához, azaz Joe Schumate esetében a választási kampányhoz. És ha valamihez érzelmileg állsz hozzá, akkor nem gondolkozol, az érzelmeid veszik át az irányítást. A tanácsadó feladata, minden területen, legyen politikai, vagy éppen felnőttképzési tanácsadó, a gondolkozás, hogy meglássa az ügyfél óráján, mennyi az idő. 

Sokszor szoktam mondani, hogy a képzések dokumentációja hihetetlen összetett és kb. 1000 dolognak kell klappolnia, hogy tényleg azt mondhasd, minden szempontból védhető jogilag.  Hozzáteszem, perverz módon, nagyon élvezem megtalálni a kis apróságokat.
Sok intézmény bukott meg intézményakkreditáción, mert az apróságok nem klappoltak. 

Milyen apróságoknak kell klappolnia a képzések adminisztrációjában?

A három leggyakoribbat, amit 10 intézményből 8,5 elront, elárulom, a többi maradjon szakmai titok.
1. A képzés megnevezése. A képzés megnevezése a csoport adminisztrációjában, a hirdetésekben, az interneten, a brosúrákban is egy az egyben úgy kell szerepeljen, ahogy a felnőttképzési nyilvántartásban van. Ha voltál oly botor, hogy 2soros képzési megnevezést adtál a képzésnek, akkor biza, mind a 2 sort, mindig ki kell írni mindenhová, a központozást IS ugyanúgy kell használnod, ahogy be van jelentve. 

2. A képzési program óraszáma. Ha a képzési programban az van, hogy a képzés, most hasamra csapok, 80 órás, akkor az adminisztrációban is 80 órának kell megjelennie, nem többnek, nem kevesebbnek. 

3. A képzés végén kiadott irat: felnőttképzésben csak tanúsítványt, vagy igazolást adhatsz, oklevelet csak felsőoktatás, bizonyítványt közoktatás, ill. OKJ-s vizsgaszervező, vagy nyelvvizsgaközpont adhat. 

A felnőttképzési jogszabályok összetettek, ezért az érzelmeket félre kell tenni, gondolkodás és odafigyelés szükséges...