2011. június 23., csütörtök

A hiányzó adatok meg az intézményakkreditációs helyszíni szemle



Hány intézményakkreditációs helyszíni szemlén vettem részt? Kb. 120-on.
20 helyszíni szemlén, mint hivatalosan kirendelt szakértő, több, mint 100 helyszíni szemlén, mint az intézmény "védője", azaz tanácsadója és 1 db helyszíni szemlén, mint az akkori saját intézményem képviselője voltam jelen.
Ültem már az asztal mindhárom oldalán, mint intézmény képviselője, mint kirendelt szakértő és mint tanácsadó. Kevesen vagyunk szakértők, akik ennyi helyszíni szemlét ennyi nézőpontból megtapasztaltak.

Ahogy szoktam mondani, láttam már karón varjút, ez a rengeteg szemle közül két egyforma még nem volt, hiszen minden cég más, minden ügy más és olykor még ugyanaz a szakértő is máshogy viselkedik az egyik szemlén, mint a másikon. 
Ügyfeleimet szoktam -- tanulságok levonása mellett -- szórakoztatni helyszíni szemlés sztorikkal, van mit tanulni belőlük, nekem is, ügyfeleknek is. Álljon itt egy sztori, a résztvevők nevét, a helyszínt és az időt, a konkrét dolgokat fedje jótékony homály, a tanulság a lényeg.

Intézményakkreditációs helyszíni szemle, tanácsadóként vettem részt, ügyfél jól felkészült, odatette magát, minden rendben, szemle előtt a tanácsadásokon átnyálaztam vagy 5 képzés anyagát, átbeszéltünk mindent, előkészítve minden. Várjuk a szakértőket. A szakértők érkeznek. 45 perccel előbb, mint kellett volna, de nem gond.

A szakértők nézik az első képzés adminisztrációját, minden rendben, mindenki örül, a nap süt, a madarak énekelnek, a kutyák ugatnak, a macskák dorombolnak, az élet szép. Az első közönségsikeres képzés után a szakértők kiválasztanak a képzések listájából egy másik képzést, egy olyan képzést, amely abban az időpontban még tartott, az intézményakkreditációs kérelem beadása után indult.
Az ügyfél büszkén mondja, hogy úgy örült, felkérték erre a képzésre, a Nagy Hatóság (a Hatóság kilétét szintén fedje jótékony homály) megrendelte a képzést. A szakértők átfutják a felnőttképzési szerződést, lazán, hiszen egyet már láttak, ott minden rendben volt, itt is így lesz. 

Az ám.

Egyszer csak az egyik szakértő felkiált: ebben a felnőttképzési szerződésben nincs kitöltve, az egyik pont, tartalmilag hiányos. Ez volt az a pillanat, amikor kis költői túlzással élve, megfordult velem a világ. Ez ugyanis egy súlyos dolog, hiszen a felnőttképzési törvény szerint a felnőttképzési szerződés tartalmi elemei kötelező érvényűek, azokat felülírni, átírni, kipontozva, kitöltetlenül hagyni nem lehet.

Kiderült, a Nagy Hatóság ragaszkodott ahhoz, hogy a felnőttképzési szerződésben kipontozva legyen az a rész, azt mondták, majd utólag ráírják, csak induljon a képzés. A cég pedig nem tehetett sok mindent, hiszen a Nagy Hatóságnak nehéz nemet mondani. Igen ám, az intézményakkreditációs helyszíni szemlén viszont egyből kibukott, hogy a felnőttképzési szerződés az a pontja hiányos.
Az ügyvezető a helyszínen kis híján rituális szeppukut követett el, úgy kellett visszatartani.

Ezek azok a pillanatok, amikor megismerszik, ki a jó tanácsadó. A megoldás szakmai titok, de lényeg, hogy szerencsére találtunk a Nagy Hatóság által kiadott papírt, amely alapján ki tudtuk utólag egészíteni a felnőttképzési szerződést.
A vége hepiend lett, az intézmény megkapta az akkreditációt.

Tanulság? Mindig minden ügyfelemnek elmondom: bárki is kér Tőled bármit, a felnőttképzési szerződés tartalma szent és sérthetetlen, a felnőttképzési törvény 20. § alapján. Ki kell tölteni benne mindent, a kötelező tartalmat bele kell írni. A megrendelőnek is meg lehet mondani, hogy ez a törvény, szeretnéd betartani, ez az ő érdeke is, hiszen így biztosan tudja, törvényesen működsz. Igen, tisztában vagyok vele, a megrendelőn ezt "átverni" nemes feladat, viszont ha bármi kibukik egy ilyen ellenőrzésen, nem a megrendelő fogja a rövidebbet húzni, hanem Te, azaz a cég.