2010. január 15., péntek

VIGYÁZAT, új jogszabályi kötelezettség!

2010. január 1-el hatályba lépett a felnőttképzési törvény egy új paragrafusa, nevezetesen:



"20/A § A digitális írástudás megszerzése minden a 21. § (2)-(3) bekezdés szerinti forrásból támogatott, összességében legalább 240 órát meghaladó időtartamú - ezt nem meghaladó időtartam esetében külön rendeletben meghatározott -- felnőttképzési program tartalmának kötelező része, függetlenül attól, hogy általános, nyelvi vagy szakmai képzés valósul-e meg a törvény keretei között."


Magyarul: ha bármilyen államilag támogatott képzést végez az intézményed és a program hosszabb, mint 240 óra, akkor kötelező két ECDL modult beleraknod a képzésbe.
Ez a két modul (a decemberi szakértői konferencián ez hangzott el):

  • operációs rendszerek
  • Internet és kommunikáció

Komoly vita kerekedett ebből a pontból, több kérdést is feltettünk, mi szakértők a minisztériumi illetékeseknek, többek között:

  1. Mi van a már akkreditált, érvényes programokkal, amelyek hosszabbak, mint 240 óra? 
  2. Mi van az ECDL képzés tárgyi feltételeivel, egy nyelvi képző, vagy tréning cég hogyan oldja meg? 
Ezekre a kérdésekre a következő választ kaptuk:

  1. Az akkreditált programokat ki kell egészíteni a 2 ECDL modullal.

    Ez felvetette bennünk, szakértőkben a következő kérdést: egy akkreditált programot nem lehet kiegészíteni, hiszen azt egyszer elfogadta egy adott formában a FAT. Erre azt a választ kaptuk, hogy akkor újra kell akkreditáltatni a programot. Igen ám, de szintén meghatározott, hogy egy képzést egyszer lehet akkreditáltatni. Magyarul: fából vaskarika.
    Kitalálta valaki ezt a jogszabályt, de nem gondoltak bele a gyakorlati alkalmazásába. Nincs egyelőre még megoldás, a jövőben mi lesz az elfogadott gyakorlat. 

  2. Oldja meg, ahogy tudja... Nesze semmi, fogd meg jól. :)
    Azt azért meg lehet tenni, hogy előzetes tudásfelmérés alapján felmentést lehet biztosítani a modulok elvégzése alól, ettől függetlenül azt az előzetes tudásfelmérést szintén számítógépen kell megejteni.
Ez talán a legjobban övön aluli jogszabályi változás, sok szakértő kolléga, aki egyébként képző intézmény vezetője is, életidegennek és feleslegesnek tartotta. A cégemben a kollégám nemes egyszerűséggel az "idiotizmus" szót használta. :)
Ettől függetlenül, hogy kinek mi a véleménye, a jogszabály tény marad, azaz 2010. január 1-től alkalmazni kell.

Sok sikert!