2010. január 8., péntek

Egyszerűsített intézményi akkreditáció minden közoktatási intézménynek

MINDEN közoktatási intézménynek (tehát nem csak szakképző iskoláknak) 2010. január 1-től, a 2001. évi CI. Felnőttképzési Törvény változása miatt, lehetővé válik, hogy egyszerűsített intézményi akkreditációs kérelmet adjon be.

Miben lesz ez könnyebbség egy közoktatási intézmény (pl. gimnázium) számára? 

Abban, hogy jóval kedvezőbb pénzügyi és technikai feltételek mellett nyerheti el az intézményi akkreditációt és pályázhat olyan projektekre, amelyek intézményi akkreditációt írnak elő.

Miben jobb a közoktatási intézményeknek az egyszerűsített intézményi akkreditáció? 

1. Először is, szemben a normál akkreditációs eljárás 400 000 Ft-os díjával, az egyszerűsített intézményi akkreditáció eljárási díja 100 000 Ft, tehát máris spórolt az intézmény 300 000 Ft-ot
2. Az egyszerűsített eljárásnál nincsen helyszíni szemle, "csupán" a pályázat, a beadott kérelem alapján bírálják el az akkreditációs kérelmet.Ez utóbbi pont mondjuk bizonyos szempontból hátrányos is.

 Mivel a szakértők kizárólag a beadott pályázat alapján döntenek, ezért a pályázatnak mind szakmailag, mind jogilag makulátlannak kell lennie.



Konklúzió

A pályázatokhoz szükséges intézményi akkreditáció megszerzése a közoktatási intézmények számára 2010. január 1-el egyszerűsödött: kedvező eljárási díj (100 000 Ft, 400 000 Ft helyett), helyszíni szemle nélküli akkreditáció. 

FONTOS: arra kell vigyázni, hogy a beadott akkreditációs anyag szakmai és jogszabályi szempontból makulátlan legyen.