2010. szeptember 2., csütörtök

Újbóli akkreditáció, avagy: az intézményakkreditáció meghosszabbítása

Ha Te is 2007-ben akkreditáltattad az intézményed és szeretnéd 2011-ben az akkreditációt meghosszabbítani, akkor kösd fel a fehérneműt. Ezen túl pedig, lassacskán elgondolkozhatsz az akkreditáció előkészítésének megkezdésén. Persze ez attól is függ, mikor akkreditáltattad 2007-ben a céget/intézményt.

Melyek azok a dolgok, amelyeket át kell gondolnod?

1. Először is, ha 2007-ben volt az intézményakkreditáció, akkor esélyed van arra, hogy most ősszel kapsz a FAT-tól egy ellenőrzést intézményakkreditációra. Ez nem kis kockázatot rejt magában, hiszen az ellenőrzések során jönnek a szakértők, hozzák (a könyvelőm szavaival élve) a dús, barokk keretes velencei állótükröt és végbéltükröznek. Erre lettünk kiképezve, ellenőrzésnél szigorú szemüvegben dolgozunk. :(

Magyarul, mindent, bármit megnézhetnek a szakértők az elmúlt 3 évből. Ha olyasmit találnak, ami súlyosan megsérti (pl. felnőttképzési szerződések tartalma, önértékelés hiánya, minőségirányítási rendszerrel ellentétes működés stb) a jogszabályokat, akkor ez könnyen vezethet a FAT döntésénél az intézményakkreditáció elveszítéséhez.Ha pedig a FAT visszavonja az akkreditációt, akkor utána 1 évig arra a cégre/intézményre nem adhatsz be újabb intézményakkreditációs kérelmet.

2.Másodszor: ha 2007-ben július 1. előtt adtad be az intézményakkreditációt, akkor Neked még nem kellett programakkreditáció. Most már viszont igen. Tehát a felkészülést kezd először a programakkreditációval, utána azt megvalósítod és utána jön az intézményi. Ha útközben lett programakkreditációd és az érvényes, akkor az intézményakkreditációnál azt kell bemutatni.

Vigyázz, a dokumentációnak (mármint a képzés adminisztrációjának) teljesen azt kell tükröznie, ami le van írva az akkreditált programban. Tehát az akkreditált képzés mondjuk 40 órás és 4 modulos, akkor a naplóban ez köszönjön vissza, egyezzen az óraszám, egyezzenek a modulok megnevezései stb. 

3. Amikor meghosszabbítod az intézményakkreditációt, akkor a helyszíni szemlén szintén visszamenőleg, az elmúlt 4 évet végig kell nézniük a szakértőknek. Magyarul: szintén mindenbe beleüthetik az orrukat.

Erre szoktam azt mondani, hogy új cégként sokkal egyszerűbb akkreditációt szerezni, mint régi cégként. Ez van, ez a büntetésed, hogy 4, vagy X évvel ezelőtt már megszerezted az intézményakkreditációt. :))))

Jó, most ez gonosz megjegyzés volt, de valóban nagyon körültekintően érdemes felkészülnöd az újbóli akkreditációra.