2010. szeptember 6., hétfő

Természetgyógyászok, ezoterikával foglalkozók, figyeljetek!

Mivel egyre több természetgyógyászati és ezoterikus képzésekkel foglalkozó ügyfelem van, ezért gondoltam, megosztok pár dolgot ezekkel a képzésekkel kapcsolatban. Konkrétan a programakkreditációjukkal kapcsolatban.

Egyre több természetgyógyászati, ezoterikus képzésekkel foglalkozó intézmény szeretne programakkreditációt, illetve később intézményakkreditációt. Ha Te is ebbe a körbe tartozol, akkor elárulok most Neked pár dolgot, amit észrevettem a természetgyógyászati képzésekkel kapcsolatban és amelyek nem feltétlenül kompatibilisek az akkreditációval, illetve az akkreditációs szakértők gondolatvilágával.

Ha sikerrel akarsz a programakkreditáción megfelelni, íme pár keresetlen gondolat.

1. A legtöbb természetgyógyász olyan neveket ad a képzéseinek, mint pl. "ezoterikus tanácsadó", "tanár", "jóga mester" stb. Ettől viszont az akkreditációs szakértők 99,99999 %-nak kiütések jelennek meg a bőrén.

Miről is van szó? Arról, hogy általában ezek a képzések max. 100-200 órásak szoktak lenni, viszont a nevük arra utal, mintha kvázi szakmát is adnál a résztvevők kezébe. Lehet, hogy nem adsz szakmát a kezébe és nem is ez a célod, de a képzés neve viszont ezt sugallja.
Ezt nem szeretik a szakértők, hiszen a szakértők többsége az OKJ, vagy szakképzés világából érkezett, ahol egy szakmát adó képzés alsó hangon is 1000 óra.

2. Észrevettem, hogy a természetgyógyászattal foglalkozók mintha más értelemben használnák a "modul" kifejezést, mint ahogy az a felnőttképzésben szokásos. Az a lényeg, hogy a felnőttképzésben egy képzési program az egy teljes egész, mondjuk kőművesképzés, vagy középfokú nyelvvizsgáig egy angol nyelvi képzés, vagy mondjuk asztrológiai képzés. Ezen belül pedig, az egyes témák, azok a modulok. A modulok gyakorlatilag a teljes képzésen belüli önálló témák.

Ha pl. asztrológiai képzést nézünk, akkor a képzés neve: Asztrológiai ismeretek, ezen belül önálló modul pl. a horoszkóp elemei.

3. A felnőttképzés nem ismeri el és nem fogadja el az elágazó modulokat, azaz elágazó témarészeket. Lineárisan érdemes felépítened a képzésen belül a modulokat, 1-es modul, utána jön a 2-es és így tovább, egészen a képzés végéig.

Még találkoznom kell szakértővel (eddig nem sikerült, pedig ismerek vagy 60-70-et), akinek a torkán le tudnád nyomni (értsd: elfogadna ilyen programot), hogy az 1. modul után a résztvevő elvégezheti akár a 3.-at és 5.-et párhuzamosan is és a 2. modullal is befejezheti a képzést.

3 +1. A természetgyógyászati képzésekre is igaz ugyanaz, mint bármely más képzésre: amit leírsz, az olyan, mintha kőbe lenne vésve. Abban a pillanatban, hogy akkreditálják, nem térhetsz el tőle. A jelen jogszabályok szerint.