2010. szeptember 10., péntek

Hogyan is van akkor a programakkreditáció és az intézményakkreditáció?

Ezt nem lehet elégszer elmondani, tájékoztatni, leírni, informálni stb. :)

Először, ha intézményakkreditáció kell Neked (kell Neked? itt erről többet olvashatsz: http://akkreditacio.blogspot.com/2010/06/kell-nekem-egyaltalan-az.html)
szóval kell Neked az intézményakkreditáció.

Első lépésként (miután felmostad magad, hogy ez milyen sok pénzbe is időbe fog Neked fájni) kitalálod, milyen képzést akarsz programakkreditáltatni. Javaslat: érdemes rövidebbet. Tüstént meglátod, miért.

Tehát kiválasztasz egy kellemesen rövid, viszonylag könnyen megszervezhető képzést. Beadod a FAT-nak akkreditáltatni, előtte persze bejelented a képzést a munkaügyi központnak. A FAT mondjuk elfogadja, lehet, előtte hiánypótlás is kell majd, ettől függetlenül, mondjuk azt: megszerzed a programakkreditációt.

Utána megvalósítod az akkreditált programot, magyarul megvalósítjátok azt a képzést, amit akkreditáltattatok. Látod, ezért is érdemes rövid képzést akkreditálni.

Miután megvan a megvalósítás, utána tudod csak beadni a FAT-nak az intézményakkreditációs kérelmet, utána kb. 1 hónapra rá jönnek Hozzád helyszíni szemlézni a szakértők (igen, van ilyen is), majd, ha nincs semmi probléma, az utána következő FAT ülésen a FAT elfogadja az intézményakkreditációd.

Ámen. :) Ez a processzus minimó kalkuló 6 hónap, ha lassabb a tanácsadód, akkor 1 év. Az én személyes csúcsom 3 hónap, ennyi idő alatt készültünk fel, nyomtuk végig az intézményakkreditációt a nulláról az egyik ügyfelemmel. Hozzáteszem: az ügyfelem is nagyon odatette magát, tehát ehhez a teljesítményhez Ők is kellettek. Ettől függetlenül, ha jól jönnek ki az időpontok, nem lehetetlen a nulláról 3 hónap alatt az intézményakkreditáció. A többségnek általában valahol 6 hónap és 1 év között van az átfutás.

Tehát a folyamat:

képzés kiválasztása --> képzés bejelentése a munkaügyi központnak --> programakkreditáció beadása a FAT-nak --> ideális esetben: programakkreditáció egyből elfogadásra kerül --> programakkreditáció alapján képzés megvalósít --> intézményakkreditáció bead a FAT-nak --> helyszíni szemle -- > ha minden rendben, sikeres intézményakkreditáció

Persze, a folyamat bármelyik részén lehet gikszer, amely lassítja, esetleg hosszabb időre megakasztja a dolgok folyását.