2010. szeptember 30., csütörtök

Az ősz és az ellenőrzések

Itt van az ősz, itt van újra, hullanak a levelek, jönnek a színpompás erdők és az akkreditációs ellenőrök.
Ha jövőre jár le az intézményakkreditációd, akkor számíthatsz a FAT-tól ellenőrzésre.
2007-ig visszamenően, sőt, ha előtte is akkreditált volt az intézményed/céged, akkor 2003-ig visszamenően jogszabály szerint történik a dokumentációk ellenőrzése.

Mit nézhetnek meg az ellenőrök? Pár dolog, "kedvcsinálóként". :)
OK, rendben, ez most morbid volt.

  • céges dokumentációk, azaz, ha megváltozott a cég neve, székhelye, felnőttképzési nyilvántartási száma, vagy jogutódlás lett, akkor ezeket bejelentetted-e a Munkaügyi Központnak, valamint a FAT-nak egyszerűsített eljárás keretében,
  • 2007-től (vagy 2003-tól) bármelyik akkreditált, vagy nem akkreditált képzés és a felnőttképzési szolgáltatások dokumentációját megnézhetik, ami szerepel a képzési nyilvántartásotokban. Képzési nyilvántartást egyébként 2007. február 15-től kell vezetni. 
  • SzTT jegyzőkönyvek
  • éves minőségcélok, önértékelések képzés-fejlesztési tervek, 2009-ig képzési tervek és azok beszámolója
  • megnézik, hogy a minőségirányítási rendszerben foglaltaknak megfelelően működtök-e. Magyarul, azt csináljátok a valóságban (dokumentáció szerint), ami le van írva a MIR-ben. 
  • Bármi más, ami felnőttképzéssel összefügg
Egyszóval: érdemes felkötni a gatyamadzagot.

Mi lehet az ellenőrzés kimenetele?

1. Mindent rendben találnak, kapsz egy jó jegyzőkönyvet, elbúcsúztok a szakértőktől, rendben minden, megy tovább az élet. A FAT, jogszabályoknak megfelelően, mivel cégeteknél az akkreditációs követelmények teljesültek, berekeszti az eljárást.

2. A jegyzőkönvyvben leírt nem-megfelelőségeket tudod hiánypótolni. Erre külön fel fog szólítani a FAT a jogszabályoknak megfelelően, utána beküldöd a hiánypótlást. A hiánypótlást érdemes szakszerűen, jogszabályokra hivatkozva megfogalmazni.

3. Kapsz egy jegyzőkönyvet, amelyben gyakorlatilag benne van az (a nem-megfelelőségek tételes leírásánál), hogy a jogszabályok értelmében a FAT vissza fogja vonni az akkreditációt.
Számodra ez nem feltétlenül fog egyből kiderülni, hiszen nem biztos, hogy tudod, mi az, ami "halálos" és mi az, ami nem "halálos" nem-megfelelőség.

Javaslat: bármi is történik, ha nem-megfelelőséget találnak a szakétők, akkor is, ha egyetértesz vele és akkor is, ha nem (pláne), NYILATKOZZ a jegyzőkönyv végén, írd le a Te álláspontodat is.
Ezzel segíted a FAT munkáját, hiszen így teljeskörűen, az összes információ birtokában tud döntést hozni.
Ha  az akkreditációd visszavonásra kerül, akkor visszavonás után egy évig ugyanarra a cégre nem adhatsz be intézményakkreditációt. Tudsz fellebbezni is visszavonásnál, de előtte mindenképpen kérd ki hozzáértők tanácsát, hiszen a FAT a jogszabályok szerint jár el és a jogszabályok szerint kell Neked is cselekedned.

Ha minden rendben van az ellenőrzésnél, akkor készülhetsz az akkreditáció meghosszabbítására. Ha nem kapsz akkreditációs ellenőrzést, akkor is. :)