2010. június 30., szerda

Fanyalo ... khm izé ... folyamodni akarsz akkreditációhoz, pár dolog, amit érdemes tudnod

A fenti freudi elszólás tegnap hangzott el az egyik tanácsadásomon, én voltam az elkövető és hogy azt ne mondjam, instant klasszikussá vált. :)))

Egyszóval, ha intézményakkreditációra van szükséged és úgy gondolod, hogy belevágsz, akkor a következőkkel mindenképpen számolj, nagyon gondold meg, hogy ér-e ennyit Neked az egész herce-hurca:

- a költsége. Erről már írtam, kb. egy millióba fog Neked ez az egész "fájni". Tehát akkor vágj bele, ha min. ez az összeg megtérül.

- garantáltan ellenőrzéseket vonsz majd a fejed fölé. Ez alapvetően nem lenne baj, a gond az, hogy egy ellenőrzés kimenetele nagyban függ az ellenőr, a kirendelt szakértő személyétől. Ha kifogsz egy olyan ellenőrt, aki valamilyen okból esetleg nem szimpatizál Veled, a cégeddel, vagy szimplán mondjuk a neved úgy kezdődik, mint egy régi szerelméé, aki otthagyta, akkor akár a legkisebb hibát is felfújhatja. Akkora elefántot csinál egy kis hibából is, úgy fogalmazza meg a jegyzőkönyvet, hogy Neked ez belekerülhet akár az akkreditációdba is. Ha nem fellebbezel.

- fenn kell tartani. Először mindenki elrémül, micsoda adminisztratív terhekkel jár az akkreditáció. Ez így van, viszont ha jó rendszereket találsz ki a dokumentálásra (amit én javasolni is szoktam, illetve tanácsokat is adok ezzel kapcsolatban), akkor akár egy ember is simán le tud adminisztrálni beiratkozásonként mondjuk 500 embert, illetve egy vezető át tudja látni az év végén szükséges, minőségirányítással kapcsolatos teendőket. Minden a rendszereken múlik. Ha vannak rendszerek (figyelj, ne legyenek benne kivételek, mert azok hibaforrások), akkor minden rendben van, ha nincsenek, akkor 6 ember is kevés lesz, hogy rendben tartsák az adminisztrációt.

Röviden: akkor vágj bele, ha megéri, ha viszont megéri, akkor használd ki az intézményakkreditáció adta lehetőségeket, ne "porosodjon" ott a polcon. :)