2010. június 18., péntek

Megfelel az egymodulos képzési program a programakkreditációnál?

Fogós kérdés. Főleg, mert a szakértők nem egységesek ennek a megítélésében.

A felnőttképzési törvény szerint (16. § (3) bek) ugye az akkreditált képzési program moduláris szerkezetű. Ezt sok szakértő úgy értelmezte, hogy az akkreditált képzési programnak több modulból kell állnia. Az álláspont érthető is, főleg olyan esetekben, mint pl. a soha véget nem érő, több száz órán keresztül folyó képzési programok, amelyeknél a több modulnak létjogosultsága van.

Na most, mi van akkor, ha, teszem azt, egy 6 órás képzést akarok akkreditáltatni? Igen, megnyugtatásodra közlöm létezik egymodulos, akkreditált 6 órás képzés. :) Szóval, mi van egy 6 órás képzésnél, amely ráadásul egy nap alatt lemegy? Ott mennyi értelme van modulokra bontani a 6 órát? Nem sok... :)

Mivel a felnőttképzési törvény nem tesz különbséget 1200 órás és 6 órás képzési programok között, ezért a FAT-nál, szakmai egyeztetés után született egy megállapodás, hogy amennyiben a képzési program célja és jellege lehetővé teszi, akkor elfogadható az egymodulos program is. Egyszóval: ha olyan a programod, akkor nyugodtan beadhatod egymodulosként is, elfogadható.

Csak arra vigyázz, hogy vannak "keményvonalas" szakértők is (ajjaj :))), akik FAT megállapodás ide, FAT megállapodás oda, hiánypótoltatják az egymodulos képzéseket.
Más kérdés, hogy ezzel "csak" időt vesznek el Tőled, mert amennyiben a képzés jellege megkívánja, simán meg tudod védeni az egy modul létjogosultságát a hiánypótlásban. Az a lényeg, hogy a képzési program célja, megvalósíthatósága ezt indokolja.