2010. június 3., csütörtök

Még az ÁFA-ról, yeah, yeah, yeah :)))

Az ÁFA a nagy, az ÁFA az Isten, az ÁFA -- nos, az ÁFA sok fejfájás okozója is a felnőttképzésben.
Főleg olyan képző ügyfeleimnél látom, akik cégeknél oktatnak és a képzéseket, tanfolyamokat, tréningeket ÁFA-san számlázzák az ügyfeleiknek.
Igen ám, de amikor intézményakkreditációra készülünk (aminek, mármint az intézményakkreditációnak előfeltétele a programakkreditáció és az alapján a képzés megvalósítása is), vagy az ügyfelem pályázni szeretne és oda is kell programakkreditáció, akkor kiderül, hogy a programakkreditáció gond, ÁFA szempontból.

Miért?

Nos, és azt hiszem, tudod, mi fog következdni: mert törvény van rá. A könyveléstechnikai részleteket nyugodtan kérdezd meg a könyvelődtől és/vagy adótanácsadódtól, Neked, mint képzőnek, a következőt érdemes tudnod ÁFA-ról: az áfatörvény (azaz hivatalos leánykori nevén a 2007. évi CXXVI. törvény az általános forgalmi adóról) 85. § (2) bek b) pontja alapján az akkreditált program alapján zajlódó képzés mentes az adó alól. Azaz, akkreditált képzésre CSAK MAA (mentes az adó alól) számlát adhatsz ki. Magyarul, nincs rajta ÁFA.
A többi képzésed, ha azok nem akkreditáltak, azok továbbra is ÁFA-sak lesznek,azokat így tudod számlázni.

Úgyhogy amikor felkészülsz az intézményakkreditációra és előtte programakkreditációt készítesz, vagy egyszerűen csak programakkreditációról van szó, akkor azt is érdemes átgondolnod, hogy onnantól kezdve az a képzés MAA-s lesz, magyarul ÁFA-mentes.


Sok sikert és jó ÁFA-zást és MAA-zást kívánok :)