2010. június 5., szombat

És mi van akkor, ha ...

A mai napon 2 apró, de annál zavaróbb és fejfájást okozó kérdést taglalunk. Olyan kérdések, apró szösszenetek ezek, amelyek talán Nálatok is felmerültek már és sehol sem találtatok rá választ, vagy nem teljeset. Célom, hogy most betöltsem eme űrt. :)

1. Kell jelentkezési lap minden résztvevőtől?

Igen.
Mindenkitől külön lapon, nem egy lapra összegyűjtve (ez adatvédelmi szempontból aggályos). Ez immár bevett gyakorlattá vált, minden szakértő kéri a jelentkezési lapokat, munkaügyi (felnőttképzése) ellenőrzésnél is számíthatsz arra, hogy számon kérik rajtad. A jelentkezési lap maga az a dokumentum, ahol a jelentkezők adatait bekéred (erről a 2001. évi CI. felnőttképzési törvény 10/A. §-ban olvashatsz).

Amit javaslok, hogy legyen rajta egy adatvédelmi nyilatkozat is, amelyben mindenképpen legyen benne, hogy a jelentkező adatait bizalmasan kezeled és nem adod ki harmadik félnek.
Milyen adatokat kell bekérned? Ami az OSAP-hoz szükséges, tehát a néven, címen, telefonszámon, e-mail címen kívül (ezek Neked is fontosak, hiszen így tudod a résztvevőkkel tartani a kapcsolatot), kívül az állampolgárságot, a kort, a nemet és a végzettséget is érdemes elkérned.

2. Mit írjak a naplóba?

A felnőttképzési törvény (na melyik másik :), egyébiránt ugyanaz a paragrafus, amiről fent is írtam) előírja, hogy haladási naplót vezess. Csupán egy dologba szól bele, tartalmilag, nevezetesen abba, hogy dokumentáld a résztvevők hiányzásait.

Azaz csinálj egy rubrikát a naplóba, hogy "hiányzó(k) neve(i)" minden képzési alkalomra és oda az oktató beírja, hogy azon az alkalmon ki hiányzott, valamint aláírja (ez nem kötelező, de jó, ha ott van). Ennek egyébként (zárójelben megjegyezve) van is értelme, mert pl. pályázati képzéseknél hajlamosak a résztvevők khm "lazán kezelni" az órán való megjelenést és esetleg, netántán, talán, egymásnak aláírják a jelenléti ívet. Ezzel Neked, aki a képzést csinálja, eléggé nagy galibát tudnak okozni, finoman szólva. Ha viszont az oktató is beírja a naplóba a hiányzást, akkor könnyebb nyomon követned a hiányzást, illetve több ponton van ellenőrizve ki és mikor hiányzott.

Amit még szoktak szeretni a szakértők, hogy benne legyen a naplóban: az adott képzési alkalom anyaga, azaz mi történt akkor (vigyázz, legyen totálisan összhangban a képzési programmal), dátum, aláírás (az oktató által is!) és ha van rajta egy pecsét is, akkor elélveznek. ;) OK, jó, ne túlozzunk, de legalábbis kevesebb támadási felület lesz egy ellenőrzésnél.

További jó adminisztrálást és kellemes hétvégét kívánok Neked, állítólag most már jön a jó idő. :)