2010. június 14., hétfő

Szösszenet az oktatásról, egy kis humor :)

Terry Pratchett angol író, egészen különleges, tipikusan "szálkás" és fanyar brit humorral megáldva. Az alábbiakban tőle olvashatsz egy idézetet. Ugyan nem tudom, hogy Mr. Pratchett járt-e már valaha Abszurdisztánban (értsd: Magyarországon), de alábbi leírása természetesen egyáltalán nem emlékeztet -- még részleteiben sem-- kísértetiesen a magyar oktatásra, felnőttképzésre, akkreditációra, minden egyezőség kizárólag a véletlen, illetve délibábos káprázat műve.

Jó mulatást :))

"A Láthatatlan Egyetemen sokféle tevékenységet folyattak, és -- sajnálatos mód -- közéjük kellett tartoznia az oktatásnak is. A tantestület már rég szembesült e ténnyel, és számos eszközt tökéletesített a célból, hogy elkerülhesse. Ám ez teljesen rendjén való volt, hisz őszintén megvallva a diákok pontosan ugyanerre törekedtek. 
A rendszer kifejezetten jól működött, és idővel -- mint az oly gyakori a hasonló esetekben -- hagyománnyá nemesült. Az előadások nyilvánvalóan megtartattak, hiszen fehéren-feketén feltüntették időpontjaikat az órarendben is. A tény, hogy senki sem látogatta őket, lényegtelen apróság volt csupán. Olykor egyesekben felmerült ugyan, hogy ez voltaképpen azt jelentette, az előadások mégsem estek meg a valóságban, ám mivel soha senki nem jelent meg rajtuk, nem lehetett eldönteni, mi az igazság. Akárhogy is, mások  -- ,mint például az Elmaszatolódott Halmazok Észjárásának Szakértője -- amellett érveltek, hogy az előadások lényegüket tekintve megtörténtek, szóval minden rendben.
Mindezek következtében az  oktatás az Egyetemen azzal az ősrégi módszerrel folyt, hogy egy rakás ifjút egy csomó könyv közelébe helyeztek, és reménykedtek abban, hogy valami átkerül egyikből a másikba -- míg mindeközben a mondott ifjak magukat jó pár kocsma és ivó közelébe helyezték, pontosan ugyanilyen megfontolásból."

Terry Pratchett: Érdekes idők
magyar kiadás: Delta Vision Kft., Budapest 2010 (a fenti idézet helye a könyvben: 23-24. old)