2010. július 5., hétfő

Mennyi idő alatt jut el egy cég a nulláról az intézményakkreditációig?

Kezdjük egy kis sztorizgatással. :)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy intézményakkreditáció, valamikor a 2002-es év végén startolt. Emlékszem, még anno nagyon sok kérdés volt a levegőben. Hirtelen senki sem tudta, hová kapjon, merre az arra, mit kell pontosan csinálni, mit hogyan várnak el az intézményektől. Néha az az érzésem, ez sokat nem változott azóta... most a cinikus énem jött elő, uzsgyi, menj vissza! :)

Annak idején, az első menetben szinte kizárólag a régi, nagy múltú, tőkeerős felnőttképzési cégek adták be az intézményakkreditációt. Akkoriban az intézményakkreditáció "csak" a felnőttképzési (lakossági) adókedvezményre volt jogosítvány.  Illetve még nem volt világos, mire is lesz jó ez az egész akkreditáció és a nagy felnőttképzési cégek, szakképzők úgy érezték, erről nem maradhatnak le.
Az akkreditáció kitalálásánál szinte csak és kizárólag szakképző intézményekre gondoltak a jogalkotók, volt nagy megdöbbenés, amikor sorra adták be a nyelviskolák, autósiskolák az intézményit. Nem is értem, hogyan gondolhatták, hogy csak szakképzők fogják beadni. :) Na mindegy.

Ráadásul akkor még, ha jól emlékszem, egyéves működéshez is kötötték az intézményakkreditációs kérelem beadását.
Ez a múlt. Miért fontos ez? Sok "keményvonalas", régi gárdabeli szakértő nem szereti a fiatal cégeket. Nem, nem fogják kimondani, le sem fogják írni, de ott maradt valahol a kisagyakban hátul valami ilyesmi, hogy "mit képzelnek ezek a fiatal cégek, hogy kezdőként ugyanabban a ligában akarnak játszani, mint a nagyok."
Csendben megjegyzem, hogy a jogszabályokat és az előírásokat nem a cégek hozták, ők a játékszabályoknak megfelelően játszanak. Az intézményakkreditáció egy jogosítvány és a követelmények mindenkire egyaránt vonatkoznak, akár nagy, akár kis cégről van szó.

Miért fontos ez, hogy mit gondolhatnak a szakértők, miért kezdtem Ádámnál és Évánál? Azért, mert kezdő cégként, a helyszíni szemlén, esetenként ezzel a szakértői "előítélettel" (tisztelet természetesen a kivételeknek) lehet, meg kell küzdened és jobb, ha előre felkészülsz rá.

Tehát mennyi idő is az az intézményakkreditáció? Holnap elárulom ;)