2010. július 22., csütörtök

Forró szív, hideg fej

Azt hiszem, ezt Csernus doktor mondta, nagyon találó. Ugyan ő a tudatos életre gondolt ezzel, a mondás kitűnően alkalmazható az akkreditációra is, többek között a hiánypótlásra is.

Amikor belevágsz az akkreditációba (akár program, akár intézményi), akkor tudd, benne van a pakliban a hiánypótlás és az elutasítás lehetősége is. Semelyik sem végleges döntés, mindkettőnél van jogorvoslati, javítási lehetőség. A hiánypótlás az "egyszerűbb".
Mondjuk mindkét esetben, akár a hiánypótlásnál, akár a fellebbezésnél, egy ökölszabály van: felnőttképzési jogszabályokra és esetenként a Ket-re (közigazgatási eljárási törvény) kell felépíteni a védelmet.

Mi történik pl. hiánypótlásnál? Megkapja az ügyfél a FAT-tól a hivatalos végzést, hogy pótolja a hiányokat, majd utána jön az indokolás. A hiánypótlás lehet rögtön az elején, ilyenkor formai hiba van, magyarul hiányzik valami dokumentum, vagy hivatalos papír másolata. Ezzel nincsen semmi gond, fogni kell és amit kér a FAT, azt beküldeni.

A másik fajta hiánypótlás az az, ami pl. programakkreditációnál a szakértői vélemények beérkezése után, intézményakkreditációnál a helyszíni szemle után van. Sokan ilyenkor a szívükhöz kapnak, kétségbeesnek. Nemcsak szívük forró, a fejük is. Pedig: nyugi. Forró szív, hideg fej.

Figyelmesen el kell olvasni az indokolást és utána arra reagálni.

FONTOS: a védelem felépítésében kulcsfontosságú, hogy pontosan ismerd a felnőttképzési jogszabályokat, valamint a gyakorlatot. Ha indokolt a hiánypótlást (FIGYELEM: a jogszabályok az irányadóak itt is), akkor hamut szórsz a fejedre és javítod a hibát. Ha sem jogszabályi, sem szakmai indokokkal nem alátámasztható a hiánypótlás indokolása, akkor viszont megvéded a programod/intézményakkreditációd, szigorúan a jogszabályokra hivatkozva. Különös tekintettel a 2001. évi CI. felnőttképzési törvényre, a 22/2004. (II.16.) Korm. rendeletre és a 24/2004. (VI.22.) FMM rendeletre.

A hiánypótlásra 15 munkanapod van, tehát van időd átgondolni a választ. Egyet sose felejts el: konkrétan, jogszabályokra hivatkozva érdemes hiánypótlást beadni. Minden hiánypótlás egyedi, ennek megfelelően egyedileg kell felépíteni a hiánypótlást is.