2013. május 9., csütörtök

Most kezded a felnőttképzést?



Te is elhatároztad, elkezded a felnőttképzést? Kösd be az övet, induljunk neki a nagy utazásnak! 
Először mivel fogsz találkozni? Mindenki mást fog mondani, mi kötelező, merre kell menned, kell-e akkreditáció. Pár hét keresés után keresztbe fognak állni a szemeid és kérdések garmadája villog majd az agyadban egyre gyakrabban. A kérdések közül a legkínzóbbak: most akkor mi a kötelező, mit kell tennem?

Először is, tudnod kell, mi tartozik a felnőttképzésbe. Minden, ami képzési program alapján megy. Várj, lefordítom Neked magyarra: minden felnőttképzés, ahol 16. életévüket betöltött embereket oktatsz egy előre megírt program, tematika alapján.
Nem, a gyerekek nem tartoznak ebbe, ha ovisangolt, vagy gyerekmatekot akarsz oktatni, az nem felnőttképzés.
Mi a felnőttképzés? Klasszikusan, pölö: tanfolyam, tréning, továbbképzés.
Mi nem lehet ennek alapján felnőttképzés? Klasszikusan: konferencia, klub, bizonyos workshopok. 

Ha tuti felnőttképzés, amit csinálsz, akkor most figyelj jól: vonatkozik Rád (értve: a cégedre, intézményedre stb) és a képzéseidre a 2001. évi CI. Felnőttképzési törvény. Ne, ne, még ne ess álomba, nem foglak uncsi paragrafusokkal kínozni. :-) Viszont ha felnőttképzéssel foglalkozol, akkor első dolgod legyen, hogy olvasd el ezt a törvényt. Itt a blogon baloldali menüpontban megtalálod. 

Öröm az ürömben: ne magold be a törvényt, előreláthatólag meg fog változni, gyökeresen. Hogy pontosan mikortól, azt még senki sem tudja.
Felnőttképzésnél vonatkozik Rád a felnőttképzési törvény és az összes dokumentálási kötelezettség.

Honnan tudod, mit kell dokumentálnod? Az Informátor felnőttképzési magazinból. Folyamatosan tudod majd követni a híreket, tippeket kapsz, plusz az összes szükséges dokumentumsablont ott megtalálod, nem kell kitalálnod, mit is kell dokumentálnod egy tanfolyammal, tréninggel.

De még ne szaladjunk el ennyire előre. Ha tudod, hogy felnőttképzéssel akarsz foglalkozni és tuti, akkor azt a céget, intézményt, aki a felnőttképzést fogja szervezni és végezni be kell jelentened a felnőttképzési nyilvántartásba. Részletes információkat itt találsz egy korábbi blogposztomban.

És az utolsó szó jogán: közkeletű tévedés, hogy az akkreditáció, a program és/vagy az intézmény akkreditációja kötelező ahhoz, hogy felnőtteket tudj képezni. Nem kötelező. Egyelőre. Mire jó az akkreditáció? Erről pedig itt olvashatsz a honlapomon. 

Felnőtteket akarsz képezni? Nagy kihívás, mellette rengeteg öröm. Készülj fel és irány a nagy utazás!


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő
A legújabb Informátor megjelenése: 2013. május 22.
Ízelítő: útmutató kezdő felnőttképzőknek, haladóknak is jó szórakozás lesz :-)