2013. május 21., kedd

Fától az erdőt az akkreditációban



Felkészülsz az intézményakkreditációra. Azt szeretnéd, hogy minden, az utolsó vessző is a helyén legyen. Mindenben a tökéletesre akarsz törekedni. Tudom, hogy érzel, mert 2004-ben, amikor az első intézményakkreditációt, a saját cégem intézményakkreditációját csináltam, nos, én is így voltam vele.

Ha azt szeretnéd, hogy minden tökéletes legyen, jobb, ha felkészülsz arra, hogy nem lesz az. Valami mindig közebjön. Emberek vagyunk. Arról már nem is beszélve, hogy konkrét jogszabályi megfogalmazásnál is előfordulhatnak érdekes esetek helyszíni szemlén. Olyan esetek, ahol, legjobb szándékod ellenére is a puska kellemetlenebbik felére kerülsz. Pont egy ilyen eset esettanulmányát írom le majd a holnapi Informátorban is. 

A legelemibb készség a sikeres felkészüléshez, hogy el tudd dönteni, egy adott kérdés, probléma megoldása fontos, vagy csupán álmunka, pillanatnyi figyelemelterelés.
Ha rágörcsölsz az egészre és a tökéletességre törekszel, akkor szoktak jönni az alábbi kérdések:

Piros, vagy zöld tollal javíthatjuk a teszteket? 
Hány perces lehet egy szünet két óra között? 
Külön bugyiba tegyük a papírokat, vagy egybe fűzzük le? 
A jobb, vagy a baloldali falra rakjam ki az ügyfélszolgálaton a minőségpolitikát? 
És így tovább, és így tovább, a végtelenségig. :-)

Ezek a kérdések elveszik figyelmedet a lényegről, a valóban lényeges kérdésekről. Nem fogod látni a fától az erdőt. Mint pl., hogy az összes képzési dokumentum ott legyen a helyszíni szemlén, nincs olyan, hogy "de a napló a tanárnál maradt". Mint pl., hogy az összes résztvevővel, aki ott volt a képzésen és aláírta a jelenléti ívet, legyen megkötött felnőttképzési szerződés. Ezek fontosak. Az, hogy piros, vagy zöld tollal javítjátok a teszteket, az akkreditáció sikeressége szempontjából: K. N. Sz. L., azaz ki nem sz@rja le kérdés. Tegyél magasról a cél szempontjából lényegtelen kérdésekre Te is. A valóban fontos dolgokra koncentrálj. Jobban fogsz aludni.

Ha megszavazzák az új felnőttképzési törvényt, akkor ez év szeptember 1-től új akkreditációs rendszer lesz. Mivel most gyorsan kell felkészülnöd intézményakkreditációra, ezért most aktuálisabb, mint valaha, hogy intézményakkreditációra való felkészülésnél a lényegre, a valóban lényeges kérdésekre koncentrálj. 

Kellemes keddet kívánok, 


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő
A legújabb Informátor megjelenése: 2013. május 22.
Ízelítő: útmutató kezdő felnőttképzőknek, haladóknak is jó szórakozás lesz :-)
Intézményakkreditációs esettanulmány