2013. május 29., szerda

Hogyan ásd meg a saját sírodat programakkreditációnál


"Neeeee! Ezt komolyan mondod? Meg van kötve a kezem???"
"Lássuk, akkor dobhatom ki azt, amit eddig csináltunk? "
Felkiáltások ügyfelektől, amikor rájönnek, amit leírtak a programakkreditációban, azt úgy is kell csinálniuk. :-) 
A programakkreditációval kapcsolatban rengeteg tévhit, félremagyarázás, rossz gyakorlat van. Nem elég a programnak szakmailag jónak lenni, hanem Neked azt a programot majd később használnod is kell. És ami a fő probléma szokott lenni: dokumentálnod is kell a használatát.

A problémák az akkreditált programnál nem akkor jönnek ki, amikor megírod a programot. Neeeem, akkor szépen, csendben elbújnak.
Akkor jönnek ki, amikor használni kezded a programot és/vagy ellenőrzésed lesz és/vagy intézményakkreditáció megszerzése céljából akarod az akkreditált programot felhasználni. Akkor bizony meglehetősen fájó módon elő tudnak jönni az addig rejtett csapdák és hogy képzavarral éljek, szépen Rád vetik magukat.

Az akkreditált program tartalma olyan, mintha kőbe lenne vésve.
Az akkreditált programra a FAT ráüti a pecsétjét, abból visszakapsz egy példányt. Ez azért fontos, mert azt a FAT által lepecsételt példányt fogják majd ellenőrzéseknél is megnézni. Ha a programban túlcizelláltál mindent és nem dokumentáltad, könnyen bajba kerülhetsz. Félreérthető, vagy két helyen két külöböző módon szereplő információk is a büntetések és izzadtságos helyszíni szemlék és ellenőrzések tárházát rejtegetik.

Mi a programakkreditációnál a túlcizellálás? Ha olyat írtatok le, amit csak bizonyos esetekben tudtok tartani, de mindig nem.
Láttam már olyan programakkreditációt, ahol a számonkérés kb. így volt egy 100 órás tréningnél: írásbeli házidolgozat a képzés végén, külön projektterv, szóbeli prezentáció a csoportnak, majd pár hónap elteltével írásbeli visszajelzés a projektterv elkészültéről és a képzés ekkor ér véget. Ez szakmailag nagyon szép. Gyönyörű. 

Adminisztrálni, minden tréningnél betartani és betartatni, nyomon követni egy adminisztratív rémálom.
Neked az a jó a mindennapi gyakorlatod szempontjából, ha van egy szakmailag összeszedett, jó programod, amihez tudsz ragaszkodni. Nincs túlbonyolítva, nincs agyoncizellálva, de a lényeg benne van. Olyan program, amit minden körülmények között be tudsz tartani. Akkor is, ha a tantermen kívül esik a hó és fú a szél, akkor is, ha a programot író tanár éppen tífuszjárvány áldozata, és akkor is ha az ügyfélszolgálatos felmondott egy táppénzes papírt lobogtatva.

Egy ilyen program megalkotása valódi odafigyelést és hozzáértést igényel, már közép távon is meghozza gyümölcsét, pl., hogy nem őrülsz bele az adminisztrációjába és nem lesznek a papírmunkában rejtett csapdák.


Kellemes szerdát kívánok,


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő
A legújabb Informátor megjelenése: 2013. június 5.