2013. május 31., péntek

Az intézményakkreditáció és a lejárt programakkreditáció esete



Intézményakkreditációban gondolkodsz? Akkor bizony az intézményakkreditációs eljárás első felvonása a programakkreditáció.

Akkreditált intézménynek mindenképpen lennie kell akkreditált képzési programjának? Ha az akkreditált program érvényessége lejár, akkor mi a teendő?


Ilyen és ehhez hasonló kérdések garmadáját kapom az Informátor PLUSZ tagoktól. 

Mit mond az imádva rajongott felnőttképzési törvényünk:
"12. §. (3) bekezdés: Az akkreditációs eljárás alapfeltétele, hogy a felnőttképzést folytató intézmény legalább egy, általa már megvalósított akkreditált képzési programmal rendelkezzen, továbbá, hogy a képzés mellett felnőttképzési tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatást is nyújtson.”

Tehát ahhoz, hogy legyen intézményakkreditációd, magához az eljárás megkezdéséhez kell Neked egy ÉRVÉNYES (magyarul, nem lejárt szavatosságú) programakkreditáció.
Hiszen csak akkor rendelkezel programakkreditációval, ha az érvényes és csak akkor tudsz intézményakkreditációt kérelmezni, ha a programakkreditáció, ami alapján megcsináltátok a képzést, érvényes.

Ha nem érvényes az a programakkreditációd, akkor az, sajna, nem programakkreditáció, hanem egy sima képzési program. Nem alkalmas az intézményakkreditációhoz.
DE (tudod, mindig van egy de ): sem a felnőttképzési törvény, sem az akkreditációs rendeletek nem mondják azt, hogy ha MÁR akkreditált intézmény vagy, akkor kell lennie programakkreditációdnak. A programakkreditáció csak az intézményakkreditáció megszerzéséhez kell, a működtetéséhez nem.

Ha mondjuk 2009-ben akkreditáltattad az intézményt és most, 2013-ban lejár az akkreditációt, de van egy programod, ami mondjuk 2014 elejéig érvényes, akkor nyugodtan használd azt az intézményakkreditáció beadásához.

Az már megint egy külön fejezet, hogy intézményakkreditáció beadásához milyen akkreditált programot érdemes használni, ezt mindig az adott eset mondja meg.

Kellemes hétvégét kívánok Neked,


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő
A legújabb Informátor megjelenése: 2013. június 5.
Ízelítőül: milyen programakkreditációt érdemes használnod intézményakkreditációs kérelemhez