2012. március 23., péntek

Mit nevezünk felnőttképzésnek?



Emlékszem, évekkel ezelőtt volt egy felnőttképzési szakértői vizsga, az ellenőrzésekre készítettek fel minket.
Az írásbeli vizsga nagyon jól volt összeállítva, rengeteg kérdésre kellett válaszolni, minden kérdés mellett ott volt a válasz pontszáma. Ha felkészült és szemfüles voltál, én az voltam, akkor először a magas pontszámú kérdésekkel kezdtél. Minden jogszabályt használhattál, DE: 30 perc alatt meg kellett írnod a tesztet. Ha ismerted a jogszabályokat kívülről, tudtad, mi hol van, akkor a siker garantálva volt. Nekem 30 pontból 28 lett, az egyik legjobb a szakértők között, egy kétpontos kérdésre nem jutott csak időm. :) 

Mi a felnőttképzés? Ez volt az egyik kérdés a vizsgán.

Iszonyat jó kérdés. Gyakorlati szempontból is. Érdemes tudni, mire vonatkozik a felnőttképzési törvény, mit muszáj lepapírosoznod.
A felnőttképzési törvény szerint felnőttképzési tevékenység az (egyébként: 3. § (2) bekezdés), amely: 
- saját képzési program alapján valósul meg, iskolarendszeren kívüli
- és amelynek célja meghatározott képzettség megszerzése, kompetencia elsajátítására irányuló nyelvi, szakmai, vagy általános képzés, valamint felnőttképzési szolgáltatás. 

Tehát ha így nézzük, akkor felnőttképzésnek számít egy workshop, tréning is, hiszen program alapján megy és kompetenciát fejleszt. Képzettséget nem ad (azt OKJ-s képzés ad), de kompetenciát fejleszt. 
Mi az, ami nem előre meghatározott program alapján megy? Nos, ilyen pl. a konferencia. 

Minden, ami felnőttképzés, arra vonatkozik a felnőttképzési törvény. Magyarra fordítva:a szigorú és olykor kínzóan túlzó adminisztratív szabályok. Akkor is megszenvedtetnek, ha egy vállalati tréningről van szó, azt is ugyanúgy le kell dokumentálni, mint egy lakossági tanfolyamot. Éljenek a papírgyárosok! :) Felnőttképzőként annyit viszont tehetsz, hogy a papírmunkát minél hatékonyabban szervezed meg és végzed el.


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő, Tanácsadó és Szakíró
Akkreditációs tanácsadás: www.felnottkepzesiakkreditacio.hu
Friss hírek a felnőttképzésben, magazin a felnőttképzésről: www.fbi.info.hu

A következő Informátor szám, hírekkel, újdonságokkal, ötletetekkel megjelenik 2012. április 1-én. 
Időben meg akarod kapni, nem akarsz lemaradni?
Itt tudsz Informátor taggá válni: http://fbi.info.hu/elofizetes.php