2012. március 16., péntek

Honnan szerzel új ügyfeleket?



2002 őszén  kezdtük Zsolttal az első közös vállalkozásunkat, egy nyelviskolát. Előtte egy nagy, a 90-es években a legnagyobb, budapesti nyelviskola vezetőtanára voltam. Hozzászoktam a mozgáshoz, nyelvvizsgákhoz, rengeteg kollégához, ügyfélhez, presztízshez, bevételhez. Erről egy ideig le kellett szoknom.

Nem tudtuk Zsolttal, hogyan érdemes, hogyan tudunk ügyfelet szerezni. Szép lassan megtanultuk. 2003 őszén elkezdtük megszólítani a célközönségünket. 2003 januárjában 25 ügyfelünk volt, 2004 januárjában 117. Egyszerűnek hangzik, mögötte másfél év folyamatos munka volt a "bányában".

A felnőttképzők ki lettek, fogalmazzunk finoman, hajítva a piacra.
Szeretnél a jövőben is felnőtteket képezni, mert azt érzed, ez a hivatásod, ez az, ami a szívedhez szól? Nézd meg a piacod és figyeld meg, mit szeretnének.

A felnőttképzés változásokon megy keresztül. Három választási lehetőséget látok mostanában magam körül a felnőttképzőknél:

1.  Kapcsolatos, sógor-koma biznisz. A probléma vele, hogy a kapcsolatot kirúghatják, fuccs a bevételnek, a kapcsolat mohóvá válhat, fuccs a bevételnek, a kapcsolat megszűnik, fuccs a bevételnek.

2. Fej homokba dugása, "majd lesz valami" felkiáltással. Érdemes már most gyakorolgatni a hamburgersütést, 1-2 éven belül a MacDumálszba csapatosan jelentkeznek felnőttképzők, munkaerőnek.

3. A PIAC. Megnézed, mi kell a potenciális célpiacodnak és azt adod neki. Ha tengeri herkentyűk és halak elkészítését akarják megtanulni (mint pl. most én), akkor nem marketing ügyintéző tanfolyamot hirdetsz, hanem hal-és herkentyűfőzőtanfolyamot. 

Találd meg a piacod, az üzeneted, a csatornát és az ügyfelek kiszolgálásának mesterfogásait.


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő, Tanácsadó és Szakíró
Akkreditációs tanácsadás: www.felnottkepzesiakkreditacio.hu
Friss hírek a felnőttképzésben, magazin a felnőttképzésről: www.fbi.info.hu

A következő Informátor szám, hírekkel, újdonságokkal, ötletetekkel megjelenik 2012. április 1-én. 
Időben meg akarod kapni, nem akarsz lemaradni?
Itt tudsz Informátor taggá válni: http://fbi.info.hu/elofizetes.php