2012. március 27., kedd

A hatósági képzések és a felnőttképzési valóság




A tegnapi helyszíni szemlén is előjött a hatósági képzések khm érdekes világa. Az ügyfél remekül felkészült, a szakértők profik és korrektek voltak, ismét született egy tökéletes jegyzőkönyv. A szakértők mindennel meg voltak elégedve és ők is csak ingatták a fejüket a hatósági előírásokon. 

Mi a probléma a hatósági képzéseknél? A következő: onnantól kezdve, hogy felnőtteket képzel, érvényes Rád a felnőttképzési törvény, ha akkreditált is vagy, akkor az akkreditációs rendeletek előírásai is. 
Ha hatósági képzést csinálsz, akkor érvényesek Rád az adott (képzést koordináló) hatóság előírásai is.

Itt jön a svédcsavar. 

Ugyanis a hatóság által előírt, a képzéseken KÖTELEZŐEN használt dokumentumok khm nem mindig tartják be azokat az előírásokat, amelyeket a felnőttképzési törvény megkövetel egy felnőttképzőtől. Például hiányzik a dokumentumokról a felnőttképzési nyilvántartási szám, ha van, akkreditációs lajstromszám.  Ezek alapvető követelmények a felnőttképzésnél.

Mit tehet ilyenkor a felnőttképző, hogy megfeleljen a hatósági és a felnőttképzési előírásoknak? Kettős könyvel. Pl. két jelenléti ívet írat alá a résztvevőkkel, egyet, ami megfelel a hatóságnak, egyet, ami megfelel a felnőttképzési törvénynek. Ugyanez játszhat más dokumentumoknál is. 

Konklúzió: egy ellenőrzésnél hatósági képzésnél az ügyfél, a felnőttképző húzhatja a rövidebbet, hiszen az adott képzést koordináló hatóság és a felnőttképzési jogszabályok még nem mindig találkoztak össze. Ezekről az "annamáriákról", egy részükről is szó lesz a következő, 2012. április 1-én megjelenő Informátor számban.  

Egy dolgot tehetsz hatósági képzéseknél felnőttképzőként: megfelelsz mindkét előírásnak, a hatóság és a felnőttképzési jogszabályok előírásainak is. Igen, dupla munka. A mérleg másik serpenyőjében viszont ott van a büntetés. A Te választásod.


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő, Tanácsadó és Szakíró
Akkreditációs tanácsadás: www.felnottkepzesiakkreditacio.hu
Friss hírek a felnőttképzésben, magazin a felnőttképzésről: www.fbi.info.hu

A következő Informátor szám, hírekkel, újdonságokkal, ötletetekkel megjelenik 2012. április 1-én. 
Időben meg akarod kapni, nem akarsz lemaradni?
Itt tudsz Informátor taggá válni: http://fbi.info.hu/elofizetes.php