2012. március 5., hétfő

Mi az az egyéb szakmai képzés?



A szakmai képzésekkel kapcsolatban (is) hatalmas kavarodás él és virul a fejekben. 

Tehát, vannak az OKJ-s képzések, amelyek központi programok alapján mennek. Ettől függetlenül Neked kell lennie a saját cégedre megírt, a 2001. évi CI. felnőttképzési törvénynek megfelelő képzési programodnak. Tehát vannak az OKJ-s képzések, amelyek végén a delikvens szakmai vizsgát is tehet. 

Igen ám, de vannak azok a szakmai képzések, amelyek NEM OKJ-s képzések, ettől függetlenül szakmai képzések. Ezeket egyéb szakmai képzések néven nyilvántartod a felnőttképzési nyilvántartásban. FONTOS: semmi sem mondja ki, semmilyen jogszabály, hogy ezeknek a képzéseknek vizsgával kell záródniuk. Mondjuk hozzáteszem, ha pályázni akarsz, akkor érdemes ezeknek vizsgával záródniuk. 

Tehát, mit kell tudnod az egyéb szakmai képzésekről? A lényegük, a felnőttképzési törvény szerint, hogy "valamely foglalkozás, munkatevékenység végzéséhez szükséges kompetencia megszerzésére, fejlesztésére irányul" (2001. évi CI. felnőttképzési törvény 29. § 19. pont). Már látom, ahogy kerekednek a szemeid és mondod magadban, ez nem igaz, már az Eszter is a paragrafusokkal jön??? :((

Nyugalom és zen, mindjárt megmagyarázom. 

Szakmai képzés lehet például ha tanárokat megtanítasz az interaktív tábla használatára. Szakmai a képzés, hiszen a tanároknak a foglalkozásukhoz szükséges kompetencia megszerzését célzod, hiszen ha nem tudja használni a szerencsétlen az interaktív táblát, akkor hogyan tanítson? :) 

Hozzáteszem eszmefuttatásomhoz, a szakmai és általános képzés között nagyon szürke és aknákkal teli a határmezsgye, hogy meddig szakmai a képzés és mikortól általános. 
 

Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő és Tanácsadó
Akkreditációs tanácsadás: www.felnottkepzesiakkreditacio.hu
Friss hírek a felnőttképzésben: www.fbi.info.hu