2011. augusztus 2., kedd

Érdemes most beadni az akkreditációs kérelmet?



Ősszel (szeptember-októberben) valószínűleg kijönnek azok a jogszabályok, amelyek hatással lesznek az akkreditációra, az akkreditáció működtetésére, akár már van egy akkreditált intézményed, akár akkor is, ha újonnan kérelmezed az akkreditációt. 

Egyelőre csak a Magyar Munka Tervből lehetett megtudni ezt-azt, mi az, ami változni fog. A várható változásokról bővebben írtam júniusban: http://akkreditacio.blogspot.com/2011/06/valtozasok-varhatoak-az-akkreditacio.html

Több, mint 8 éves akkreditációs tapasztalatom mondatja velem ezt: jogszabályi változásoknál eddig a következők történnek: 
- hirtelen mindenki akkreditálni akar, vagy elgondolkozik rajta, vagy csak kérdez, tehát a FAT-nak több munkája lesz,
- új szabályok, amelyekről még igazából nem lehet tudni pontosan, mit takarnak, gyakorlatban mit jelentenek. Ez elhúzódó eljárásokat, változó űrlapokat, hiánypótlások tömkelegét eredményezi.

Mindig azok a jogszabályok érvényesek a kérelmedre, amikor a kérelmet beadtad. Tehát ha most adod be, akkor a mostani jogszabályok érvényesek a kérelemre. Érdemes most beadni a kérelmet? Egy dolog biztos, a most beadott kérelmekre a mostani, begyakorlott jogszabályok érvényesek.


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő és Tanácsadó
www.felnottkepzesiakkreditacio.hu