2011. augusztus 29., hétfő

Elég egy tanfolyam ahhoz, hogy intézményakkreditációt szerezhess?



A válasz röviden és tömören: igen. Kevésbé röviden és kevésbé tömören: az jön most. 
Hozzáteszem, amit leírok a posztjaimban, azok a tartalmak mindig az adott napon érvényben lévő jogszabályoknak megfelelnek. 

Tehát ha ma beadsz egy intézményakkreditációt, akkor elég akár egyetlen képzéssel is beadnod, a jogszabályok ezt lehetővé teszik. Más kérdés, hogy régen volt egy olyan előírás, hogy legalább egy év működést produkálni kellett az akkreditációhoz, de ez az előírás már szintén jó régen megszűnt. Vannak szakértő kollégák, akik ezt nehezményezik és agyuk hátsó szegletében nem szeretik az egyképzéses akkreditációt.
Istenuccse, valahol meg is értem őket,  mert anno az én cégemnek is meg kellett felelnie ennek az egy évnek és addig keccsöltünk meg kapartunk, mivel nem volt intézményakkreditációnk, a konkurenciának meg igen.
De ez már régen volt és talán igaz sem volt. :) A jogszabályok azok jogszabályok. Most elég egy képzés az intézményakkreditációhoz.

Most az intézményakkreditációhoz ezeket fogod végigzongorázni:

- legyen a cég/intézmény benne a felnőttképzési nyilvántartásban
- legyen legalább egy képzés és két felnőttképzési szolgáltatás bejelentve
- legyen akkreditálva egy program
- a programakkreditáció életbe lépése után (tehát nem a programakkreditáció előtt, közben, hanem az akkreditáció megadása után) megcsinálni a tanfolyamot, SZÓ SZERINT a programakkreditációban foglaltaknak megfelelően
- a lezárt programakkreditált tanfolyam után tudod beadni az intézményakkreditációs kérelmet

Ennyi. Tehát a minimum az egy képzés, annak programakkreditálása és a programakkreditáció megszerzése után legalább egy képzés megvalósítása. 

Azaz a jogszabályok szerint elég egy akkreditált tanfolyam ahhoz, hogy beadhasd az intézményakkreditációt. 

Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő és Tanácsadó
www.felnottkepzesiakkreditacio.hu