2011. augusztus 4., csütörtök

Mi a különbség az új és az újbóli intézményakkreditáció között?



A címbéli kérdésre a válasz: mint egy üres, könnyen közművesíthető telekre felépítendő új ház és egy régóta fel nem újított, vagy foltozgatott budi/ház/kastély renoválása között.

Le is lőttem az első mondatban a poént, most jön a kifejtés, mire is gondoltam. 
Egy teljesen új cég intézményakkreditációjánál, ahol még felnőttképzési nyilvántartás sincsen, az alapoktól kezdve alaposan, szisztematikusan fel lehet építeni a rendszert úgy, hogy az megfeleljen annak, amit a cég/intézmény csinál és a jogszabályi előírásoknak is. Nincs előzmény, nincsenek rossz beidegződések, nincsenek helytelenül megírt dokumentációk, nincsenek hiányzó adatok és papírok ésatöbbi ésatöbbi. 

A cég/intézmény egy új intézményakkreditációnál már a tevékenysége megkezdésénél úgy működhet, úgy készül fel a felnőttképzési tevékenységre, ahogy azt kell. Szerintem így érdemes és így értelmes elkezdeni.

Az új intézményakkreditációra és az újbóli intézményakkreditációra felkészítés/felkészülés a tanácsadó szemszögéből nézve: az új akkreditációs felkészítést az építők, az újbóli akkreditációs felkészítést meg a restaurátorok munkájához hasonlítanám. Hasonló az alap, de különböző készségek szükségesek. 
Az elsőnél építek, a másodiknál nyomozok. 


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő és Tanácsadó
www.felnottkepzesiakkreditacio.hu