2011. február 4., péntek

Világosan leírva az akkreditációs rendeletben, mégis...


Ha akkreditált intézmény szeretnél lenni, vagy ne adj'Isten már az vagy (bocs, nem Te, a cég, vagy az intézmény), akkor vonatkozik Rád a 24/2004 (VI.22.) FMM rendelet (általam használt nevén: akkreditációs Biblia) 4. § (1) bekezdése, azaz két felnőttképzési szolgáltatást kötelező adnod.
Egyik szolgáltatás ugye a híres-hírhedt előzetes tudásfelmérés, a másikat Te választod. Amit javasolni szoktam az a "Képzési szükségletek felmérése és képzési tanácsadás", mert az a képzések nagy részére alkalmazható, de lényeg a lényeg: mindenképpen két felnőttképzési szolgáltatásodnak kell lennie, ha intézményakkreditációt szeretnél, vagy már akkreditált az intézmény.
 
Ráadásul, ezeket a felnőttképzési szolgáltatásokat dokumentálnod is kell. Éljen a papír, éljen soká! :)
Itt szokott felmerülni a kérdés: hogyan dokumentálod a felnőttképzési szolgáltatásokat?
A fent említett akkreditációs Biblia (a 24/2004-es rendelet) iszonyat világosan fogalmaz,  aszongyahogy:

"4. § (1) A kérelmező intézménynek az előzetesen megszerzett tudás felmérésén és értékelésén túlmenően -- az Fktv. 29. § 7. pontja szerinti szolgáltatásként -- legalább egy szolgáltatást nyújtania, illetve annak igénybevétele esetén azt dokumentálnia kell.

Kapcs. ford: ezt kiemelem, mert nagyon fontos: azaz Neked csak akkor kell dokumentálnod a felnőttképzési szolgáltatást, ha azt igénybe veszik!!!

Miért emeltem ezt ki? Ne tudd meg, hányszor tapasztaltam, hogy intézménytől követelték, azt is dokumentálnia kell, aki nem vette igénybe a felnőttképzési szolgáltatást. Egyik szakértő kollégámmal humorizáltunk is egyet, hogy ez olyan, mintha a boltos leírná minden egyes betévedő után, hogy "kalapos úriember nem kért segítséget, melyik méret áll jól neki." 

Viccet félre: a rendelet is azt mondja, csak azt kell dokumentálnod, amit igénybe vettek. Ha bárki bármi mást állít, akkor mutasd meg neki a 24/2004. (VI.22.) FMM rendelet (akkreditációs Biblia) 4. § (1) bekezdését és értelmezzétek együtt. :)

Ha viszont már igénybe vette az ügyfél a felnőttképzési szolgáltatást, akkor szintén a fenti akkreditációs Biblia alapján a következő a teendőd:
"4. § (4) Az intézménynek rendelkeznie kell olyan kimutatással, amelyből megállapítható, hogy mely résztvevők, mikor és milyen felnőttképzési szolgáltatást vettek igénybe."

Kapcs. ford: azaz olyan táblázatodnak/papírodnak/listádnak (ami jobban tetszik) kell lennie, amelyből rögtön kiviláglik, hogy pl. Gipsz Jakab, 2011. január 27-én kapott egy előzetes tudásfelmérést. 

Hogy ezt milyen formátumban oldod meg, az Rád van bízva, csak a rendelet által előírt tartalom legyen meg benne. Ha ezek az információk konkrétan megvannak a felnőttképzési szolgáltatásokról szóló kimutatásodban, akkor megfelel a céged/intézményed a jogszabályi előírásnak.

Cizellálhatod még, ahogy tetszik (aláíratod a résztvevővel, az oktatóval is, rányomsz egy pecsétet és aláírod, beleírod még azt is, utána a résztvevő melyik csoportba járt stb., ahogy tetszik), a lényeg, hogy a rendelet által megkövetelt infó legyen meg.