2011. február 14., hétfő

Merre megy az akkreditáció?

A konferencián történt. Közvetlenül ebéd előtt voltunk, laza 45 perces késésben a kiadott programhoz képest. Már mindenki mocorgott és gondolatban a levest kanalazta. Ekkor hangzott el a konferanszié részéről a következő: "Még mondok egy mondatot."  A 19. mondatnál hagytam abba a számolást. Igen, ezek a konferenciák nehéz pillanatai.
A napos oldal viszont, hogy az ember lánya hall érdekes, szemfelnyitogató dolgokat.

Múlt héten voltam egy konferencián, ahol a felnőttképzés jövőjéről, az új stratégiáról volt szó. Dr. Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzési és felnőttképzési főosztályvezetője tájékoztatását hallgattam meg.

Röviden, pár gondolat az előadásból:

- a szakképzési hozzájárulás elszámolásának adminisztrációját egyszerűsíteni szeretnék, ezzel is szeretnék ösztönözni a cégeket, hogy használják fel a szakképzési hozzájárulást képzésekre.
- Ezzel párhuzamosan a felnőttképzési intézmények ellenőrzését sűríteni, viszont egy vesszőhiba az adminisztrációban (kis túlzással) nem jelentené azt, hogy elveszik az akkreditációt. Bevezetnék az ellenőrzésekben a fokozatosságot, a legutolsó lépés lenne az akkreditáció visszavonása az intézménytől.
- Az akkreditáció bürokratikusságának csökkentése, a bürokrácia helyett a szakmaiság felé tolása, pl. szigorúbb személyi és tárgyi feltételek, elégedettségmérés nyilvánossá tétele stb, hogy a képzések megtartása és a képzések minősége is visszakövethető, átlátható legyen. Viszont mondjuk egy adatváltozás nem bejelentése max. büntetéssel járna és nem az akkreditáció elveszítésével.


Hozzáteszem, teljesen egyetértek ezekkel a pontokkal, mivel az akkreditáció feladata, a felnőttképzési törvény és az akkreditációs rendeletek szerint is a minőség előtérbe helyezése.