2011. február 22., kedd

Mennyire kell betartanod az akkreditált programot?

Nagyon.
Konkrétan olyan, mintha kőbe lenne vésve. Ez úgy néz ki, hogy amit leírsz a képzési programban és azt akkreditálja a FAT, rányomja a pecsétjét, az a "szentírás". Tehát ha azt írtad le, hogy mondjuk min. 6, max. 15 fővel valósulhat meg a képzés és ezt akkreditálta a FAT, akkor nem indíthatod az akkreditált programot sem 5, sem 25 fővel, hiszen az előbbi az alacsonyabb létszám, mint a megadott 6, az utóbbi meg magasabb, mint a megadott 15. Csak és kizárólag 6 és 15 fő között mozoghatsz.

Ugyanez érvényes az óraszámra (hacsak nem írod le azt, hogy attól eltérhetsz), a számonkérésre, az egész képzés lebonyolítására, mindenre, ami a program tartalmi részét érinti.

Két dolog változhat: a konkrét személyek és a képzési helyszín, amire beadtad a programakkreditációt. A moduloknál leírod az alapkövetelményeket a személyi és tárgyi feltételekre. Az új oktatóknak és helyszínnek meg kell felelnie ezeknek a követelményeknek, de ha a programakkreditáció érvényessége alatt megváltoznak az oktatók, vagy a helyszín, azt nem kell külön bejelenteni a FAT-nak.

Érdemes nagyon észnél lenned, milyen képzési programot akkreditáltatsz, hiszen ha egyszer akkreditálta a FAT, akkor a jelen jogszabályok alapján Neked a programakkreditáció érvényessége alatt minden egyes betűjét be kell tartanod. Nem mindegy tehát, hogy mit írsz le, mit vállalsz a következő évekre.