2010. november 15., hétfő

A zseniális oktató megoldása :)

Köszönöm szépen a beérkezett megoldásokat, gratulálok a sikeres megfejtőknek, küldtem is az ígért csekklistát. :)

És akkor íme, a játék megoldása. A játék feladványát itt elolvashatod:
http://akkreditacio.blogspot.com/2010/11/zsenialis-az-oktatod-megfelel.html

A megoldás pedig:
a kedvenc akkreditációs bibliánk, a 24/2004. (VI.22) FMM rendelet 1. sz. melléklet I/2-es pontja szerint szakmai képzésnél az oktatónak muszáj, mind az elméletnél, mind a gyakorlatnál felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkeznie. Egyetlen engedményt tesz, gyakorlatnál lehet középfokú szakirányú végzettség is.

A kulcsszó a szakirányú végzettség. Ebből a szempontból a zseniális, 20 éve a szakmában tevékenykedő, felsőfokú végzettséggel és földrajz-biológia szakos tanári szakképzettségű oktatód akkreditált pénzügyi programot nem oktathat. Mert a földrajz-biológia nem szakirányú végzettség a pénzügyhöz. Akkor is, ha a zseniális oktató 20 éve a pénzügyi szektorban dolgozik és mindent tud a saját szakterületéről a pénzügyön belül.

Igen, hallom a felháborodás hangját. Ez van, nem tudunk ezzel a rendelettel mit csinálni. Viszont, ha mindenképpen ezt a programot akarjuk akkreditálni és azt akarjuk, hogy a zseniális oktató oktassa, akkor meg kell fordítani a kockát. És megint megnézni a fent említett kedvenc rendeletet. :)

Mit ír végzettségi előírásnak a rendelet általános képzésre? Felsőfokú végzettség. Belefér-e ebbe az előírásba a zseniális oktató? Bele. :)

Megoldás: ha mindenképpen ezt a programot akarjuk akkreditáltatni, ezzel az oktatóval, akkor érdemes átgondolni a program célját, hogy valóban szakmai-e. Ha ráhúzható, indokolható általános képzésként, akkor általános képzésként tudjuk akkreditáltatni és zseniális oktatónk oktathatja is.